Film over molen Windlust in Westmaas.

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Westmaas – Heeft u altijd al eens willen zien hoe het eraan toe gaat in een molen in bedrijf maar bent u daar nog niet aan toe gekomen dan krijgt u nu de kans. Molenaar Ab Mulder heeft samen met Peter Rijndertse een informatief filmpje gemaakt over de malende molen.

Het filmpje.

 
Een molen kan niet zonder vrienden.
De meeste molens hebben gelukkig wat trouwe vrienden, ze doneren jaarlijks wat  euro’s of kopen zijn windgemalen producten. Maar er is natuurlijk ook altijd van alles te doen aan een dergelijk oud technisch hoogstandje. De molenaar zelf heeft in het geheel een niet te onderschatten taak en verantwoordelijkheid die hij vrijwillig op zich neemt.
 
Vrije wind.
Verder komen molens in onze moderne tijd regelmatig in de verdrukking of beter gezegd uit de wind te staan. Bomen en gebouwen kunnen al op flinke afstand turbulentie veroorzaken waardoor de windkracht voor de molen sterk afneemt. Helaas kunnen molens zich al lang niet meer beroepen op het zogenaamde windrecht, een verlopen regel die stamt uit de 15e eeuw. Tegenover dit soort bedreigingen moet de molen het ook van zijn vrienden hebben die het voor hem opnemen tegen al te onstuimige groei of bouw om hem heen.
 
Prijs.
Molenaar Ab Mulder van Windlust won dit jaar de prijs van provincie en Erfgoedhuis juist omdat hij zich sterk inzet voor het behoud van een goede ‘molenbiotoop’.
 
Echt kijken.
Maar nog veel leuker is het natuurlijk om eens echt door een van de molens in onze Hoeksche Waard te pionieren, en wie weet worden jullie ook vrienden.
Zie voor info http://www.molensbinnenmaas.nl/


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren