Zojuist verschenen: Marja Visscher schreef nieuwe roman ‘De Wolkenkijker’

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Zojuist verscheen bij uitgeverij Zomer & Keuning de literair historische roman ‘De Wolkenkijker’. Schrijfster Marja Visscher zoekt voor haar hoofdpersonen veelal sterke vrouwen die in de geschiedenis van Nederland hun betekenis hebben gehad. Dit keer koos zij voor haar roman Sara Johanna Hoevenaar, de echtgenote van de bekende loods en mensenredder Frans Naerebout, die in de VOC tijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

Een standbeeld op de boulevard van Vlissingen, begraven in de grote kerk van Goes en zijn naam komt voor in het Zeeuwse volkslied. Frans Naerebout (1748-1818) is bepaald geen onbekende in Nederland, maar zeker niet in Zeeland. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat hij overleed en nog altijd is bij Koninklijk Besluit bepaald dat minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen. Van deze mensenredder is veel bekend. ‘Maar wat weten we eigenlijk van zijn echtgenote Sara Johanna Hoevenaar? Dat was eigenlijk mijn vraag en de opdracht die ik mezelf gaf toen ik aan dit boek begon. In de archieven vind je dan haar geboorte-, trouw- en overlijdensdatum en tussendoor de jaren dat ze haar zes kinderen baarde. Ik heb van zijn gegevens een calendarium gemaakt en legde haar leven langs de tijdlijn van hem om tot een helder inzicht te komen. Het is voorgekomen dat Naerebout door oorlogshandelingen van schip op schip moest overstappen. Er geen mogelijkheid bestond om terug te keren naar huis. Hij komt dan zelfs  op een gegeven moment op Kaap de Goede Hoop terecht. In die tijd, hij leefde van 1748 tot 1818, was er geen mobieltje met de mededeling zet: vrouw zet de aardappelen maar laag want vader komt vanavond niet thuis,’ zegt Visscher lachend. Bekende VOC schepen die door Naerebout van de ondergang werden gered zijn de Woestduijn, de Zuiderburg en de Voorland.

Mede door gedegen historische onderzoek probeerde zij er achter te komen hoe het leven van deze vrouw er uitzag in de 18deeeuw. Hoe was het wanneer haar echtgenoot met zijn kleine vissersschuit de zee opging om de grote VOC schepen naar veilige wateren te loodsen. Maar meer nog is het het meebeleven van haar angsten, wanneer hij met een groepje mannen in vliegende storm en noodweer zich bekommerde om de vele opvarenden. Bekend is dat de Heren van de Verenigde Oost Indische Compagnie weinig ophadden met het personeel wanneer een schip dreigde te vergaan. Hun aandacht ging vooral uit naar het vele goud en zilver aan boord en alles wat er nog meer aan handel van overzee aan boord was. Frans Naerebout, van oorsprong garnalenvisser, hem werden gouden bergen beloofd wanneer hij de schepen zou weten te behouden, maar wanneer dit uiteindelijk een feit was, zag hij weinig terug van deze beloften. Een karige beloning was veelal zijn deel. Toch moesten de monden en mondjes van zijn kinderen en drie pleegkinderen gevuld worden. Hij liet zich niet weerhouden en onverschrokken ging hij keer op keer die wilde zee op. Kortom, een hard en bijzonder leven. Zeker voor zijn naasten. Tot slot geeft de auteur van De Wolkenkijker ons nog een leuk weetje mee. ‘Dat ik voor dit onderwerp koos is niet voor niets. Ik stam rechtstreeks af van Frans Naerebout via zijn zoon Levinus. Mijn opa heette nog Levinus Naerebout. Dit boek, dit verhaal heb ik mede om die reden willen vertellen.’

De roman is een fictief verhaal van hoe haar leven er als echtgenote, moeder en grootmoeder wellicht heeft uitgezien. Een ode aan Sara die het archief wel haalde met haar geboortedatum, maar in het duister van de geschiedenis haar bescheiden leven leidde tussen die datum en de eindstreep in 1816.

De roman ‘De Wolkenkijker’ is geschreven door Marja Visscher en uitgegeven door Zomer & Keuning. Het boek is te koop bij iedere boekwinkel en via internet tegen 16,99 euro en ook als e-book verkrijgbaar tegen 9,99 euro.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren