Goed nieuws voor de monumentale bomen en monumentale ‘groenstructuren’ en boomgroepen in Nederland. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de landelijke Bomenstichting hebben de monumentale bomen aan de ‘Kaart Groen Erfgoed’ toegevoegd. Aangezien alle landelijk erkende, monumentale bomen in de Hoeksche Waard ook in de database van de Bomenstichting staan, zijn ook deze opgenomen in dit register van de RCE.
De Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is bijzonder ingenomen met deze ontwikkeling. Het betekent feitelijk dat een landelijke overheidsinstelling nu extra waarde toe heeft gekend aan de monumentale bomen en boomgroepen. ‘Eigenlijk is dit iets waar wij ook al vanaf onze oprichting, in het
najaar van 2003, voor hebben gepleit. Natuurlijk zijn volwassen en zeker oude bomen erg belangrijk voor ondermeer hun natuurwaarden. Maar ook vanuit historisch, cultureel en landschappelijk oogpunt zijn ze heel waardevol. Denk maar eens de oude boerderijen die hun naam aan bomen te danken hebben, maar ook aan de herdenkingsbomen, aan oude leilinden die soms nog steeds overeind staan als het pand waar ze ooit voor of naast stonden allang gesloopt is. Wie later onderzoek doet naar historische bebouwing ziet dan aan de aanwezigheid van een oude leilinde dat daar vroeger een boerderij of dijkhuis heeft gestaan. Het is nu niet alleen meer de landelijke Bomenstichting, maar ook een landelijke overheidsclub die dit soort zaken onderkent’, aldus ‘Fraxinus Excelsior’.
Extra bescherming
De Bomenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben monumentale bomen aan de Kaart Groen Erfgoed toegevoegd. Vanaf 21 juni 2018 is de Kaart Groen Erfgoed uitgebreid met de monumentale bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Bomen zijn hierin opgenomen vanwege hun hoge leeftijd, bijzondere schoonheid, zeldzaamheidswaarde of hun beeldbepalende rol in de omgeving. Het gaat vaak om bomen in een groenaanleg, zoals tuinen van landgoederen en buitenplaatsen. Ook staan veel monumentale bomen in historische dorps- en stadskernen, veelal als onderdeel van waardevolle historische ensembles. En duizenden monumentale bomen zijn te vinden in tuinen van particulieren. Behalve dat bomen een wezenlijk onderdeel uitmaken van onze geschiedenis en leefomgeving zal de opname van de bomen op de Kaart Groen Erfgoed zeker bijdragen tot een betere bescherming van solitaire bomen en bomenstructuren. Zie voor meer info de website: https://landschapinnederland.nl/kaart-groen-erfgoed
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.