Einde aan 30 jaar politiek beraad CDA Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Eind jaren tachtig heeft Henk van Etten dit bestuurdersoverleg opgestart. Een overleg bestemd voor raadsleden, wethouders, burgemeesters en afdelingsvoorzitters, dat drie tot vier keer per jaar op zaterdagmorgen werd gehouden. Met soms gasten uit de Tweede Kamer, Gedeputeerde en Provinciale Staten of maatschappelijk middenveld. De organisatie van het politiek beraad was de laatste jaren in handen van fractievoorzitter Peter van Loo uit Binnenmaas als voorzitter (liefst 20 jaar), wethouder Geraldo Janssen uit Strijen als secretaris en raadslid Henk van de Graaf uit Strijen als notulist.

De onderwerpen die behandeld werden, waren zeer divers. In een agenda uit 1999 staat al het agendapunt ‘Herindeling’ met een paar vraagtekens. Het belang van het overleg nam toe toen rond 2005 de samenwerking tussen de gemeenten verder werd geformaliseerd, eerst via de Commissie Hoeksche Waard, daarna via het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard. Er werden afspraken gemaakt om beleid op elkaar af te stemmen, om zaken uit te zoeken en samen actie te voeren. Zo kwam er een manifest over verbonden partijen. Onderwerpen werden steeds meer regionaal van karakter. Denk aan het sociaal domein (onder meer WMO en jeugdhulp), de bereikbaarheid van de Hoeksche Waard en de gebiedsagenda.

Diverse keren werd een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma voor alle CDA-afdelingen geschreven en vervolgens per gemeentelijke afdeling aangevuld met lokale items. De laatste jaren stond de (mogelijke) herindeling permanent op de agenda. En nu de Tweede en Eerste Kamer hierover een besluit hebben genomen, is de blik unaniem op de komende verkiezingen voor de gemeente Hoeksche Waard gericht. Een nieuw tijdperk breekt aan.

Foto en tekst Peter van Loo


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren