Gemeente Oud Beijerland schenkt bronzen herinneringsplaquette ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van watersportvereniging ‘Het Spui’

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Oud-Beijerland – Wat zou Oud-Beijerland zijn zonder haven? Over deze vraag van wethouder Harry van Waveren willen de aanwezigen, voor het merendeel leden van watersportvereniging ‘Het Spui’, maar liever niet nadenken. Sterker: het staat voor hen gelijk aan vloeken in de kerk.

Toch waren er eind jaren ’70 serieuze plannen om de haven te dempen ten gunste van meer parkeerplaatsen in het centrum. ‘Onvoorstelbaar toch’, reageert mijn rechterbuurman, terwijl hij met zichtbaar genoegen het beeld van haven met de vele deinende schepen, vrolijk wapperende vlaggen en vriendelijk kabbelend water in zich opneemt. ‘Alleen het idee al!’

Het toenmalige bestuur van de watersportvereniging, met oud-voorzitter Han Caro in de voorste gelederen, bond de strijd aan. Met succes! De ‘schade’ beperkte zich tot het dempen van het gedeelte van de Bierkade en de Scheepmakershaven.

Inmiddels is het gezelschap dat zich heeft zich verzameld aan de Oostkade compleet. We staan bij een meerpaal met daarop een – nu nog verborgen onder een doek – bronzen herinneringsplaquette. Een geschenk van het gemeentebestuur ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van watersportvereniging ‘Het Spui’

Wethouder Van Waveren feliciteert het bestuur met het jubileum, prijst de samenwerking en spreekt waardering uit voor de inzet en verdiensten van de watersportvereniging voor nautisch Oud-Beijerland. Dan breekt het moment aan van de officiële onthulling. Samen met mevrouw Sija Caro-Smit (echtgenote van het eerder dit jaar overleden bestuurslid Han Caro) verwijdert Harry van Waveren het doek, waarna de bronzen plaquette voor iedereen zichtbaar wordt.

De plaquette, een ontwerp van kunstenaar Jos Gielen, visualiseert drie componenten: scheepvaart/haven/watersportvereniging door zeilen; gemeente Oud-Beijerland door middel van trapgevels (aan de haven en het Oude Raadhuis); mensen, als symbool voor de samenwerking watersportvereniging onderling en met andere partijen.

Oud-Beijerland heeft er weer een prachtig kunstwerk bij!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren