Prinsjesdagontbijt 2018: ‘Zorg voor een aantrekkelijke regio’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HEINENOORD – Tal van financiële tips, visies op de toekomst en adviezen van de man die de grote lijnen in beeld heeft. De deelnemers aan het Prinsesjesdagontbijt bij Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord begonnen de derde woensdag van september met veel meer dan alleen een gevulde maag.

De allereerste editie van het Prinsjesdagontbijt was vorig jaar zo’n succes dat een tweede editie vrij logisch was. Met die woorden verwelkomde burgemeester Jan Waaijer van Strijen de negentig ondernemers op het ontbijt.

Terwijl werkend en schoolgaand Hoeksche Waard in de auto en op de fiets langs de grote ramen van de bank reed, vertelde Rabobank-directeur en gastheer Wim Nobel over veranderend consumentengedrag en het belang van online zijn. ,,En dat is meer dan alleen een website. Goede online acties hebben effect.”

Miljoenennota

Bij financiële dienstverlener Visser & Visser is dat dezer dagen ongetwijfeld de uitgebreide special over de fiscale gevolgen van de Rijksbegroting die momenteel online staat. Nog geen 24 uur na het uitkomen van de Miljoenennota had Erik Klop, fiscalist bij Visser & Visser en OHW-penningmeester, de belangrijkste punten al op een rij gezet. In een kwartier tijd ging hij van nationale cijfers naar de directe gevolgen voor de ondernemer.  Zijn belangrijkste boodschap: ‘Maak een financiële planning!’ Van stijgende koopkracht, minder werklozen en meer werkgelegenheid naar btw-stijging, twee tariefschijven en elektrische fiets van de zaak. Kijk hier voor de uitgebreide special.

Stad en regio

Daarna was het woord aan Hamit Karakus, oud-wethouder van Rotterdam en nu directeur van Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio. Hij noemde de sterkte en zwakke punten van de Hoeksche Waard en gaf adviezen. Tegenover de sterke punten als ligging, Nationaal Landschap en ondernemerschap stipte hij bij de zwakke punten de afname van het aantal jongeren, de krimpende beroepsbevolking en de relatief lage arbeidsparticipatie (610 banen op 1000 inwoners) aan. ,,Dat hoeft niet laag te zijn als er werk is in de omliggende regio maar zorg dan wel voor goede bereikbaarheid,” sprak Karakus. ,,En voor een aantrekkelijke regio wat wonen, werk en leefmilieu betreft.”

Dat geldt zeker voor de Hoeksche Waard waar het aantal huishoudens minimaal toeneemt, blijkt uit cijfers. ,,De aantrekkingskracht van een gebied wordt ook beoordeeld op de aanwezigheid van kunst en cultuur. Dat wordt vaak onderschat maar is belangrijk voor de leefbaarheid.”

Karakus benadrukte verder de noodzakelijke aandacht voor onderwijs en de focus op landbouw die in de Hoeksche Waard speelt. ,,Alleen landbouw is onvoldoende. Een duurzame regio is ook belangrijk. Maak verbinding met elkaar. Richt de aandacht niet alleen intern maar houd ook energie naar buiten toe,” eindigde hij zijn boodschap.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren