De jaren zeventig waren voor het dorp ‘s-Gravendeel een periode waarin heel veel gebeurde en veranderde. Het decennium was begonnen met de bouw van de grote nieuwbouwwijk ‘Nieuw-Bonaventura’, de veerdienst ‘Wieldrecht-‘s-Gravendeel’ moest plaatsmaken voor de Kiltunnel, het unieke oude wijkje Bevershoek verdween bijna helemaal van de kaart en het decennium eindigde met de bouw van weer een nieuwbouwwijk: De ‘bloemennamen’-buurt.
Maar er veranderde in die periode nog veel meer in het straatbeeld. Reden sommige melkboeren rond 1970 nog met paard en wagen, in 1981 had de SRV wagen hun plaats al ingenomen. Einde jaren zeventig werden er twee nieuwe scholen gebouwd, omdat de beide bestaande basisscholen de aantallen leerlingen niet meer aankonden en begin jaren zeventig had het dorp nog geen supermarkt, maar drie kleine ‘buurtsupers’ van respectievelijk de SPAR, SPERWER en 4=6.
En de weekmarkt? Die was in de jaren zeventig nog ‘gewoon’ langs de Kreekkant. Al deze dingen waren onderdeel van het straatbeeld in ‘s-Gravendeel in de jaren zeventig. De ‘kenners’ hebben het dan over zgn. ‘jonge historie’, maar ongemerkt is het jaar 1970 alweer bijna een halve eeuw geleden. Het was voor het dorp ‘s-Gravendeel niet alleen een periode waarin heel veel werd gebouwd, ook zijn inmiddels een aantal vertrouwde gebouwen uit die tijd gesloopt. Daarbij horen ondermeer de beide basisscholen, Eben Haezer in de Langestraat en De Willem de Zwijger in de Dr. Bossersstraat. Al deze zaken zijn nu door Arie Pieters samengebracht in het fotoboekje: ‘Toen 4 nog 6 was’.
Antennes bevolkten de daken
Het was in alle opzichten een andere tijd. De TV-antennes bevolkten toen nog de daken van vrijwel alle huizen en aan de rand van het dorp werd bijna constant gebouwd en natuurlijk was er de aanleg van de Kiltunnel en de daarbij behorende wegen. Dat zorgde ervoor dat de kippers van de plaatselijke aannemer Van der Linden vaak af en aan reden in en rond het dorp. Veel van zulke ‘gewone’, maar nu
allang door de tijd achterhaalde straatbeelden zijn toen vastgelegd door Aart Pieters, vader van Arie Pieters samensteller van ‘Toen 4 nog 6 was’. Fotograferen was één van de vele hobby’s van de in 1984 overleden Aart Pieters. Een selectie van ruim 80 van zijn foto’s is opgenomen in het boek en aangevuld met 35 andere opnamen, meest ansichtkaarten. Samen geven ze een redelijk compleet beeld van hoe ‘s-Gravendeel veranderde in de jaren zeventig. ‘Toen 4 nog 6 was’ bevat 115 zwart-wit foto’s, is 127 pagina’s dik en kost €13,99. Bestellen/reserveren kan via o.a. alle regionale boekwinkels, zoals Bruna Van der Hoek en Bij Arie, lees, schrijf & kadoshop. En bestellen kan tevens altijd via de webwinkel van de uitgever: Mijnbestseller.nl
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.