Numansdorp Met 9 nieuwe windmolens, de Dag van de Duurzaamheid en 3 extra elektrische oplaadpalen voor elektrische auto’s, leveren we als gemeente Cromstrijen dit jaar een mooie bijdrage aan onze ambitie om in de Hoeksche Waard in 2040 100% energieneutraal te zijn. Hiermee legt de Hoeksche Waard de lat hoger dan de landelijke ambitie (in 2050 energieneutraal).
Windpark Hogezandse polder
Er komt heel veel bij kijken bij het realiseren van een windpark met 9 nieuwe windmolens in de Hogezandse Polder, ten zuiden van de Langeboomweg in Numansdorp. Regelen van ontheffingen en vergunningen, creëren van opstelplaatsen en toegangswegen, maken van dammen en duikers, graven van watercompensatie, aanleggen van kabels en leidingen in het Hollands Diep en storten van funderingen en het plaatsen van de turbines.
Opbouw van eerste windmolen
De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en langzaam worden de eerste contouren van het windpark zichtbaar. De windmolenonderdelen worden ’s nachts aangeleverd zodat er geen straten afgesloten hoeven te worden. De toegangswegen en de kraanopstelplaatsen zijn gereed, de hoofdkraan is geplaatst en het heiwerk voor de fundering van de windmolens is klaar. Nu kan Eneco de eerste windmolen opbouwen. Daarna verwacht Eneco 1 turbine per week te kunnen bouwen. Maar daarbij zijn ze natuurlijk afhankelijk van het weer.
Groene stroom voor 35.000 huishoudens
Nadat Eneco de windmolens heeft opgebouwd, brengen zij de kabels in de windmolen aan zodat de stroom die wordt opgewekt ook getransporteerd kan worden naar een verdeelstation. Om de stroom vanuit het windpark te transporteren zijn er kabels gelegd in de buisleidingstraat van LSNed. Deze leidingstraat ligt in het Hollands Diep en heeft een doorsnede van ruim 3 meter. Vanaf het eerste kwartaal van 2019 leveren de windmolens met een ashoogte van 119 meter en een tiphoogte van 180 meter genoeg groene stroom voor 35.000 huishoudens. Dat is ongeveer 1/3 van het aantal woningen in de Hoeksche Waard. Vanuit Eneco wordt er een lokale bijdrage ter beschikking gesteld. Deze bijdrage wordt in overleg met de directe bewoners in het gebied besteed. Hiervoor is er een klankborgroep opgericht. De groep verzamelt ideeën en werkt deze vervolgens uit zodat er een keuze gemaakt kan worden.
Westerse Polder
Aan de andere kant van de Haringvlietbrug, locatie Westerse polder, gaan we de 7 kleine oude windmolens vervangen voor 5 grote windturbines. De oude molens hebben na vele jaren hun dienst bewezen. De vergunning is verleend en de procedure loopt.
Met deze 14 windturbines zijn wij hard op weg onze duurzaamheidsambitie te behalen.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.