Stem op een Vrouw roept kiezers op: meer vrouwen in de raad? Stem strategisch!

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Van alle raadsleden in de gemeenten waar woensdag 21 november herindelingsverkiezingen zijn, is slechts 23 procent vrouw. Daarom roept Stem op een Vrouw kiezers op om strategisch op een vrouw te stemmen, en zo via voorkeurstemmen meer vrouwen de raad in te krijgen. Deze oproep volgt na een succesvolle campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart; via voorkeurstemmen werden er tientallen vrouwen extra verkozen. In het hele land kwamen er ruim 700 vrouwelijke raadsleden bij.

Slecht gesteld met gelijkwaardige representatie

In de twaalf samengevoegde gemeenten waar woensdag verkiezingen plaatsvinden, is het gemiddelde percentage vrouwen slechts 23 procent. Helaas tonen de kieslijsten weinig verbetering. Zo staan in de nieuwe gemeente Groningen slechts 23 procent vrouwen op de kieslijst. Landelijk is het percentage vrouwelijke raadsleden 30 procent. Dit geringe percentage vrouwelijke raadsleden is het logische gevolg van het lage aantal verkiesbare vrouwen op de kieslijsten, en het beperkte aantal vrouwelijke ‘reserve- kandidaten’ in geval van uitstroom, aldus onderzoek van Atria.

Middels voorkeursstemmen kunnen stemmers nog steeds zorgen voor een gelijkwaardige representatie in gemeenteraden. Daarom roept Stichting Stem op een Vrouw kiesgerechtigden op om op vrouwen te stemmen die lager op de lijst geplaatst zijn; via voorkeurstemmen kunnen zij zo alsnog de plek van hoger geplaatste mannelijke kandidaten innemen.**


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren