Ontwerp nieuwe ambtsketen gemeente Hoeksche Waard in handen van Els en Pieter Jan in `t Veld van in `t Veld & Partners

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Pieter Jan in `t Veld druk bezig met maken van de ambtsketen - Foto PR

HOEKSCHE WAARD – Els en Pieter Jan in t Veld van int Veld & Partners uit Oud-Beijerland hebben de opdracht gekregen van “De Maatschappij” departement Hoeksche waard om een ambtsketen te ontwerpen en vervaardigen voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

Ontwerp nieuwe ambtsketen

In de nieuwe ambtsketen welke wordt uitgevoerd in het 1egehalte zilver (0.925) wordt veel gebruik gemaakt van gebrand zilver, dit staat symbool voor het groot deel van de Hoeksche waard na de St. Elisabethvloed, een moerasachtige gebied met slikken en gorzen.

Schakels

In de schakels is in het midden voorzien van het eerder genoemde gebrand zilver. Omlijst door een strakke rand die verwijst naar de diverse dijken na de inpoldering van het gebied.Er zijn 14 tussenschakels opgenomen, waar de 14 dorpen van vóór de herindeling van 1984 in worden gegraveerd.Er is bewust gekozen voor namen van deze 14 dorpen om het even aantal moet zijn aan beide zijde 7.

Rugstuk

In de ambtsketen is gebruik gemaakt van een zgn. rugstuk geheel bestaand uit gebrand zilver ook weer omlijst met een strakke rand verwijzend naar de bedijking.

Verhoogd weergegeven uit een hoogglans zilveren plaat de Hoeksche Waard en het eiland Tiengemeten. Het rugstuk dient ook als een zgn. contragewicht dat voorkomt dat de druk van de ambtsketen niet in de nek van de drager komt, maar geheel op de schouder rust.

Het buikstuk

In het midden van het buikstuk is wederom gebruik gemaakt van gebrand zilver en een rand voor de bedijking. In het buikstuk is een mechaniek aangebracht waardoor de burgemeesterspenning eenvoudig is te keren voor die gelegenheden waar het protocol voorschrijft dat het Rijkswapen zichtbaar dient te zijn.

Burgemeesterspenning

Zoals voorgeschreven in het Koninklijk Besluit van 1852 is deze rond 40 mm. aan een zijde is het Rijkswapen aangebracht en de andere zijde plaats is voor het gemeentewapen.

Zolang de nieuwe gemeente nog niet beschikt over een gemeentewapen is het voorstel om gebruik te maken van het nu bestaande logo, wat reversibel wordt gemonteerd in de penning, zodat het mogelijk is t.z.t. deze te vervangen door een gemeentewapen.

In de keten is opgenomen een verstelcollier zodat de keten gemakkelijk is aan te passen aan de lengte van de drager.De ambtsketen is voorzien van het meesterteken van in `t Veld & Partners en de Rijkskeuren zoals gehalte, jaarletter en waarborgkantoor.

Voor het meenemen van de ambtsketen naar externe gelegenheden is een lederen etui ontworpen. Meer info over dit ambachtelijke werk kan je vinden op www.intveldenpartners.nl

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren