Op weg naar een energieneutraal Hoeksche Waard in 2040

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto: Pixabay | Free-Photos

Een nieuwe gemeente ‘Hoeksche Waard’ is sinds 1 januari dan eindelijk een feit. De gemeenten Strijen, Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen en Korendijk vormen samen een nieuwe dynamische gemeente. Deze gemeente heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Het doel is dat de energie die binnen de Hoeksche Waard verbruikt wordt, ook binnen deze gemeente opgewekt is. De vraag is op welke manier de gemeente Hoeksche Waard haar inwoners op het gebied van duurzaamheid wil inspireren en ondersteunen zodat de ambitieuze plannen ook werkelijkheid kunnen worden.

Onderzoek Hoekschewaards landschap

De vereniging Hoekschewaards Landschap bestudeerde de mogelijkheden om huizen binnen de Hoeksche Waard energieneutraal te kunnen maken. Het gaat dan om het verminderen van het energiegebruik, koken en verwarmen zonder gas en het opwekken van energie. Hun conclusie was dat er grote inspanningen nodig zijn om dit daadwerkelijk in de praktijk te kunnen brengen. Een evaluatierapport is aan het gemeentebestuur aangeboden met aanbevelingen hoe de gemeente de drempel voor huiseigenaren kan verlagen.

Bewonersavonden

Eén van de aanbevelingen betrof het organiseren van laagdrempelige bewonersavonden waarin voorlichting wordt gegeven aan de burgers van de Hoeksche Waard. De voorlichting bestaat uit het verstrekken van informatie hoe bewoners vorm kunnen geven aan het verduurzamen van hun woning. Zo’n bewonersavond waarop met name ingegaan wordt op de manier waarop energie bespaard kan worden, bleek in Oud-Beijerland zeker te voorzien in een behoefte. Er was een grote opkomst. Eerder was er al gebruik gemaakt van een energievergelijker waarmee verschillende aanbieders van energie en installateurs geselecteerd waren en waarmee de bewoners op deze avond kennis konden maken.

Duurzaamheidslening

Bij de gemeente Hoeksche Waard bestaat de mogelijkheid om een duurzaamheidslening aan te vragen. Het gaat hier met name om de voormalige gemeente Oud-Beijerland. De duurzaamheidslening betreft investeringen van particulieren op het gebied van energiebesparende maatregelen. Het gaat hierbij om dakisolatie, maar ook isolatie van de gevel en van de vloer. Tenslotte geldt de lening ook voor het aanbrengen van zonnepanelen op het dak.

Opwekken van energie in de Hoeksche Waard

Tussen Nieuw-Beijerland en Piershil zullen windturbines geplaatst gaan worden. De realisatie van het windpark Spui betreft het plaatsen van 5 windturbines. Windenergie is een duurzame vorm van opwekken van energie. Daarnaast is ook het opwekken van energie door middel van zonnepanelen een manier van opwekken van duurzame energie. De gemeente Hoeksche Waard stelt zich samen met HoekscheWaardDuurzaam ten doel om zoveel mogelijk huishoudens die niet op hun eigen huis zonnepanelen kunnen aanbrengen, toch in staat te stellen van zonne-energie gebruik te kunnen maken. Er worden zonnepanelen aangelegd op geschikte gebouwen in de buurt. Hier is sprake van het postcoderoosmodel.

Jong geleerd is oud gedaan

Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij de nieuwe gemeente Hoeksche Waard, liet zij blijken door alle kinderen van de basisscholen binnen de gemeente een Dopperflesje aan te bieden met het nieuwe logo van de gemeente Hoeksche Waard. Dit markeert een mooi begin van deze ambitieuze duurzame gemeente.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren