Marja Visscher schrijft nieuwe trilogie: Opnieuw een stukje puur Nederlandse historie

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Klaaswaal – Op zaterdag 11 mei a.s. verschijnt bij uitgeverij Zomer & Keuning het eerste deel van de Badhoeve-trilogie getiteld ‘Lied van wind en water’ geschreven door Marja Visscher uit Klaaswaal. Ook dit keer pakte zij voor haar onderwerp een belangrijke historische gebeurtenis in Nederland bij de kop. Dit keer werd het, het droogleggen van de Haarlemmermeer in 1849. Alvorens aan de trilogie te beginnen deed ze daarvoor uitgebreid historische onderzoek.

Tijdens dit onderzoek kwam zij aardige ‘weetjes’ tegen die ook de Hoeksche Waard betroffen. Zo stuitte zij op interessante zaken als het wegtrekken van boeren uit de Hoeksche Waard. Zodra de vruchtbare gronden daar vrijkwamen trokken veel vlasboeren vanaf het eiland naar de vruchtbare gronden van de Haarlemmermeerpolder. Bekende namen als Biesheuvel, Hensen, ’t Hooft, v.d. Jagt, de Geus en Snel zochten hun geluk in de nieuwe polder. Overigens een drama voor de werkgelegenheid aldaar omdat zij ook hun eigen werknemers meenamen, en geen personeel uit het gebied zelf aannamen.

De hoofdpersonen waar het in de trilogie omdraait zijn de jurist Jacob Amersfoordt (1817) die zijn praktijk als advocaat neerlegt en zich richt op de landbouw in de meest moderne vorm. Hij bouwt op de vrijgekomen gronden een prachtig landgoed De Badhoeve (waar later Bahoevedorp uit ontstond)l en bewerkt zijn landerijen met de eerste agrarische stoommachines. Hij is getrouwd met de toen bekende componiste/pianiste Hermina Dijk (1821). De Badhoeve was in die jaren een voorbeeld voor agrarisch Nederland en uit heel Europa bezocht men tijdens de open landbouwdagen deze boerderij op Engelse leest geschoeid. Amersfoordt was bijvoorbeeld de eerste die met agrarische stoommachines de landerijen bewerkte. Hij was als werkgever erg sociaal en liet op het landgoed zo’n veertig landarbeidershuizen bouwen. Een voorwaarde was wel dat er alleen officieel getrouwde werknemers mochten wonen, waardoor hij controle had over het drank (mis)gebruik, de huwelijkse staat en kinderverwaarlozing, zoals dat toen heel vaak voorkwam. Hermina Dijk heeft in het personeelsbeleid een grote sociale rol gespeeld. Nieuw was ook dat de vrouwen van de werknemers o.a. werden ingeroosterd bij de melkerij en kaasmakerij en daar ook een loon voor betaald kregen. Hermina onderhield de sociale contacten met de gezinnen waarvan ze de vrouwen en kinderen ook leerde spinnen en breien. Het landgoed was zelfvoorzienend in de meest ruime zin van het woord. Het had eigen winkels met producten van De Badhoeve, een bakkerij, kaaswinkel, slagerij en groenteboer. Daarnaast ook een timmerbedrijf, smederij en stoeterij.

Inhoud eerste deel: Advocaat Jacob Amersfoordt (1817) verliest zijn vrouw in het kraambed. Door verdriet en gemis gooit hij het roer om. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht voor een reis met zijn boot. Op het rustige water maakt hij plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met de meest moderne landbouwmechanisatie. Teruggekomen in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste/pianiste Hermina Dijk (1821). Diep geëmotioneerd door haar spel zoekt hij haar na afloop op. Er ontstaat al snel een liefdesrelatie. Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op De Badhoeve is een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed vlucht Hermina naar Parijs.

Deze historische roman is vanaf 11 mei a.s. tegen € 17,50 te koop bij de boekhandel, ook is het boek als e-book verkrijgbaar. 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren