Oranjevereniging Prinses Juliana Oud-Beijerland kijkt terug op waardige herdenking

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto: Oranjevereniging Prinses Juliana Oud-Beijerland

Oud-Beijerland –  De dodenherdenking in Oud-Beijerland op 4 mei mocht ondanks de lage temperaturen en de koude wind rekenen op grote belangstelling. Zowel bij het Joods gedenkteken op de Havendam, tijdens de stille tocht en bij de herdenking in het park bij het monument VRIJ in de Laning was veel publiek aanwezig. Opvallend was dat er veel jeugd en jonge kinderen de plechtigheden hebben bijgewoond. 

Tijdens de herdenking bij het Joods gedenkteken werd weer medewerking verleend door chazan Bram Lagendijk van de Liberaal Joods gemeente in Rotterdam. Een indrukwekkend is altijd het voorlezen van de namen met hun leeftijden van de Joodse inwoners van Oud-Beijerland die zijn omgebracht. 

Sanne Schipper en Coco van der Linden van C.B.S. Sabina van Egmond hebben een gedicht voorgedragen en bloemen gelegd namens het Comité 4 en 5 mei. 

Na de stille tocht vond de herdenking plaats bij het monument VRIJ. Namens de Oranjevereniging hield Cobi Crucq een toespraak waarin zij het thema ‘In vrijheid kiezen’ belichtte. Rode draad hierin was dat we pas in vrijheid kunnen kiezen als we respect hebben voor elkaar, iedereen in zijn of haar waarde laten en niet oordelen of veroordelen. Zij refereerde o.a. aan de recente aanslagen in Sri Lanka en de Nashville verklaring begin dit jaar. Na de twee minuten stilte hield wethouder Paul Boogaard een toespraak namens de gemeente Hoeksche Waard en vervolgens werd door een leerling van de C.B.S. de Kriekenhof een gedicht voorgedragen. Aansluitend werden er door 16 instanties bloemen en kransen gelegd. Voor de eerste keer werden er ook bloemen gelegd namens de LBHT-Queer Hoeksche Waard. 

De Oranjevereniging kijkt terug op een waardige herdenking. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren