Duursamen column: We houden wel van een feestje.

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

De verjaardag van mijn dochter Ella nadert en het zweet loopt al langs plekken waar ik het niet hebben wil. Niet omdat ik opzie tegen een kinderfeestje, integendeel, ik ben dol op feestjes én taart én gezelligheid! Nee, ik kijk op tegen die stapel aan cadeaus die binnenkomt als ‘er iets te vieren valt’, het ene cadeau moet het andere overtreffen en ondertussen zie ik die berg in de hoek van de kamer alleen maar groter worden. En ze wordt pas twee.

Zoals velen met mij, ruim ik voor de feestdagen en verjaardagen veel speelgoed op, verkoop ik eens wat, geef ik door aan vriendinnen of breng ik een tasje naar de kringloopwinkel. Het maakt niet uit als er maar ruimte komt voor nieuw. Maar eigenlijk ben ik dat meer dan zat, ik ben heel nuttig ruimte aan het maken voor meer zooi die straks over de drempel komt. Want zeg nou eerlijk…, hoe lang wordt er nou echt gespeeld met die prularia die onverstoord en oh zo goed bedoeld binnenkomt? 5 minuten? 3 keer? En dan ligt het maanden achter de bank of in hoekje van de kamer om vervolgens onder de noemer ‘zo goed als nieuw’ op marktplaats te belanden.

Wat te denken van al die genodigden voor al die vele verjaardagen? Als het een beetje klopt allemaal, komen er in je leven steeds meer kinderfeestjes bij en als je denkt dat je ervan af bent, dan zijn het je eigen kinderen die weer uitgenodigd worden voor verjaardagen. De ene €20 na de andere vliegt uit je zak en voordat je het weet kan je deze maand toch niet naar de sauna voor ‘a little bit of me-time’.

Het kan ook anders toch?

Eigenlijk lossen volwassenen dit specifieke probleem heel efficiënt op door te vragen om geld, cadeaubonnen of er wordt gezamenlijk een cadeau bedacht. Dit kan ook voor kinderfeestjes, maar hoe pak je dat nou aan, of in?

In Noord-Amerika zijn er twee (bijzonder duurzame!) trends op het gebied van feestjes, het is echt in razend tempo alle party’s aan het veroveren en wij begrijpen wel waarom!

De Fiver Party is de oplossing en nog leuk ook!

Alle kindjes die uitgenodigd zijn nemen een briefje van €5 mee, al dan niet leuk ingepakt. Die gaan in de grote pot bij binnenkomst en kinderen schieten direct door naar de spelletjes, lekkernijen en vermaak met elkaar. Als iedereen er is, levert de jarige de grote pot met geld in voor het cadeau dat hij of zij echt heel graag wilde hebben. (Dat jij als mama natuurlijk allang gekocht hebt 😉 )

Het haalt de focus van het feestje weg van de cadeautjes en terug naar de gezelligheid van iets leuks doen met elkaar. Bovendien leert het ze ook gelijk de waarde van sparen voor iets wat ze heel graag willen. Het is ook supermakkelijk voor jou als ouder van het uitgenodigde kindje; geen gedoe meer met uren door de winkelstraat lopen, op zoek naar een cadeautje wat de jarige job nog niet heeft, plus het scheelt behoorlijk in de portemonnee.

Weg stress, weg enorme berg cadeaus en hallo feestje!

De Toonie Party.

Next level, ben je er klaar voor? Ik heb er nog eentje voor je, een waarbij we van geven naar delen gaan.

De Toonie is een Canadese munt, vergelijkbaar met onze twee euromunt, en de genodigden nemen dus 1, 2, of het aantal gelijk aan de leeftijd (of als je oma bent veel meer) toonies mee. Op een tafel staan twee potjes, 1 potje voor het cadeau en 1 potje voor een goed doel in de buurt. Het is de bedoeling dat de toonie (de euro’s dus) gedeeld wordt over de potjes.

Vergelijkbaar met de eerstgenoemde party, kan met het cadeaupotje een lang gekoesterd cadeau gekocht worden, of je spaart nog even door, of je gebruikt een deel voor een cadeau en zet de rest nog even apart voor later. De andere pot is voor een lokaal goed doel dat je samen met je kind hebt uitgekozen en ook samen aan kan gaan doneren. Het grote voordeel is dat je kind daarmee direct de waarde leert van gevenin plaats van alleen maar krijgen. Hoe mooi is dat?!

Logisch eigenlijk he?

Dus die loopfiets, die wij eigenlijk een beetje te duur vinden, maar wel weer duurzaam verantwoord is, gaat er dus gewoon komen.

Op de uitnodiging van Ella staat: Ik wil een fiets! Neem jij een vijfje mee? Dan komen we er wel!

Tips voor het verduurzamen van je kinderfeestje:

Anna Cómico – www.duursamen.nu


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren