N489: Globale planning onderhoud en Bomenkap van 335 bomen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De N489 - Foto Provincie Zuid Holland

HOEKSCHE WAARD – De kap van 335 bomen langs de provinciale weg N489 bij Westmaas gaat definitief door. Het college van de gemeente Hoeksche Waard heeft de 2 ingediende bezwaarschriften tijdens de B en W vergadering niet-ontvankelijk verklaard. In eerste instantie was bepaald dat meer dan 600 bomen moesten worden gekapt. De voormalige gemeente Binnenmaas heeft met de provincie de afspraak kunnen maken om op sommige gedeelten van het traject vangrails te plaatsen. Hierdoor kon dat aantal worden teruggebracht tot 335

De provincie Zuid-Holland start naar verwachting eind 2019 met het groot onderhoud aan de N489. Voordat er gestart kan worden met het groot onderhoud, worden er bomen gekapt en kabels en leidingen verlegd.

De planning is dat de bomen snel worden weggehaald. Alle te kappen bomen zullen worden gecompenseerd met nieuwe aanplant. Deze nieuwe aanplant vindt plaats langs of nabij de N489 en is vastgelegd in een groenplan. Dit groenplan is afgestemd met diverse partijen uit de omgeving.

Niet alle bomen worden op hetzelfde moment gekapt in verband met de fasering van de werkzaamheden en de grondverwerving. De meeste bomen zullen zo snel mogelijk worden gekapt. De aanplant van de nieuwe bomen heeft deels al plaatsgevonden en zal verder worden verzorgd door de aannemer van het groot onderhoud. De benodigde grond voor de bomencompensatie is al verworven.

Kabels en leidingen

Een deel van de kabels en leidingen langs de N489 zal moeten worden verlegd om de verbetermaatregelen te kunnen realiseren. Deels vinden deze verleggingen plaats tijdens het groot onderhoud. Er zullen echter ook kabels en leidingen worden verlegd voorafgaand aan de werkzaamheden. Dit kan zorgen voor lichte hinder. Deze werkzaamheden zullen door de leidingeigenaren zelf worden uitgevoerd. Eventuele tijdelijke wegafsluitingen zullen van tevoren kenbaar worden gemaakt.

Planning

De exacte planning van het groot onderhoud aan de N489 is afhankelijk van grondverwerving, de aanbesteding en mogelijke bezwaren op formele procedures. Vervolgens kan de aannemer de details van het ontwerp verder gaan uitwerken. Aan het einde van 2019 zal een groot deel van de N489 naar verwachting zijn voorzien van nieuw asfalt. Onder andere de 2 nieuwe rotondes zullen vanaf 2020 worden gerealiseerd. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2021 klaar.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden en planning op www.pzh.nl/n489. Neem voor algemene vragen contact op met het Klant Contact Centrum van de Provincie Zuid-Holland, te bereiken per [email protected] of telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur: 070-441 662. U kunt de provincie ook volgen via Twitter, volg @verkeerZH.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren