Column: Duurzaam waterbeheer in je tuin

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Een (moes)tuin! Leuk? Ja enorm! Om je kinderen te kunnen laten zien hoe een plantje groeit, waar hun eten vandaan komt, en bovendien is vers eten uit eigen tuin natuurlijk qua milieu impact ideaal.

Maar toch, een moestuin kan veel werk zijn. Zeker wanneer je het erbij doet naast werk, kinderen en huisdieren. Ben je daarnaast ook een beetje lui ingesteld zoals ik? En wil  je vooral graag zoveel mogelijk van jouw tuin GENIETEN? Lees mijn tips want het kan allemaal best wat makkelijker, het water geven bijvoorbeeld.

Gratis water

Misschien ligt het aan mij maar wanneer ik schoon kraanwater op de planten sproei voel ik me toch een soort van schuldig. Gewoon zo, huppetee op een plant die dat schone leidingwater echt niet nodig heeft. Die kan ook leven van sloot- of regenwater.

Mede daarom heb ik 4 regentonnen in mijn tuin staan. Op elke plek waar ik in de buurt water moet geven (als je dan lui bent, dan ook goed). Sommige tonnen zijn van dat lelijke groen maar er zijn ook mooie regentonnen van oude wijnvaten. Deze truc zorgt ervoor dat ik geen ‘duur’ kraanwater verspil.

Gratis mest
Gratis extra voedingsstoffen in je plant krijg je doordat het water in de ton opwarmt. Zo ontstaat er een beetje mosvorming, wat weer zorgt voor nieuwe bacteriën die weer goed zijn voor de grond. Hiermee wordt de plant gezonder en bevat deze bij consumptie meer voedingsstoffen. Een regenton scheelt dus geld doordat je water én meststoffen uitspaart!

Minder water
Vervolgens bedacht ik me, is het ook mogelijk om minder water te geven? Ja tuurlijk. Het helpt al om het water zo dicht mogelijk bij de wortels te geven. Zo moeten de planten echt wortelen en halen ze hun water van dieper, daar waar het water in de grond zit.

Nog dichter bij de wortels geef je planten water met olla’s. Deze maak je makkelijk zelf door 2 terracotta potten op elkaar te plakken, deze in te graven bij de wortel van je plant en ze af en toe te vullen met water. Wanneer de grond droog wordt geeft de olla pot, omdat deze poreus is, voldoende water af. Super handig, zie de extra link voor meer info en de DIY-instructie.

Bestratingstruc

Tot slot kan het zand onder je tegels helpen bij het beheersen van het water in

je tuin. Gebruik zo min mogelijk tegels zodat bij hevige hoosbuien het water zo snel mogelijk in de aarde verdwijnt ipv linea recta in de goot. Met zo min mogelijk tegels loopt bij regen het water dan van je tegels af naar de grond, onze Hoeksche Waardse klei. Daar wordt het dieper in de grond vastgehouden. En daar kunnen je planten dan weer van profiteren omdat je ze goed laat wortelen met weinig water geven aan de bovenkant.

Al die kleine handelingen, schelen jou bij elkaar veel tijd, geld en een hoop water. Hoe slim kun jij jouw tuin inrichten qua water?

Geschreven door Marin Cromberge, ’s Gravendeel.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren