Zwemmen bij de Oude Tol in Oud-Beijerland? Lees dit dan eerst

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Ga je zwemmen bij de Oude Tol in Oud-Beijerland? Het is geen officiële zwemwaterlocatie, je zwemt er dus op eigen risico. Blijf daarom binnen de ballenlijn en houd rekening met veiligheidsrisico’s als sterke stroming, diepteverschillen en meer.

Zwemmen bij de Oude Tol kent de volgende risico’s

  • Sterke stroming binnen en buiten de ballenlijn. Tijdens eb is de stroming binnen de ballenlijn zelfs sterker dan wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Zwemmers kunnen gemakkelijk worden meegesleurd, de stroming is op dat moment te snel om er tegenin te zwemmen. Bij vloed ligt de stroomsterkte binnen de ballenlijn net op de grens van wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Eb duurt echter langer dan vloed. Het risico is hierdoor een groot gedeelte van de tijd aanwezig.
  • De afstand van de oever tot de vaargeul is te klein. Dit maakt zwemmen bij de Oude Tol gevaarlijk. Zwemmers kunnen door zuiging richting de vaargeul getrokken worden. Samen met Rijkswaterstaat werken we aan een oplossing waardoor de afstand met de vaargeul groter wordt, maar dat is op dit moment nog niet gerealiseerd.
  • Plotselinge diepteverschillen. De waterbodem bij de oever is op een aantal plaatsen verraderlijk steil. Ook al lijkt het strand geleidelijk af te lopen, toch komen er regelmatig onverwachte, diepe kuilen voor. Door het vaak troebele water zijn deze kuilen ook nog eens slecht te zien.
  • Buiten de ballenlijn varen jetski’s, waterscooters en andere pleziervaartuigen. Gaat u buiten de ballenlijn zwemmen, dan loopt u een groot risico om overvaren te worden. Vanaf een pleziervaartuig is het – zeker als deze met enige snelheid vaart – namelijk slecht te zien of er iemand zwemt.
  • Andersom is het voor deze vaartuigen verboden om zich binnen de ballenlijn te begeven, omdat dit gebied bestemd is voor de zwemmers.

De provincie Zuid-Holland heeft de Oude Tol vanwege deze risico’s in 2009 van de lijst met officiële zwemwaterlocaties gehaald.

Houd u aan de voorschriften en kijk uit

Als iedereen goed oppast en rekening met elkaar houdt, dan kan iedereen genieten van het gebied en het water.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren