Gemeente Hoeksche Waard werkt aan toekomstbestendige Buitendienst

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto PR

Hoeksche Waard – Eind 2018 besloot de Stuurgroep Herindeling Hoeksche Waard de harmonisatie van de 5 Buitendiensten van de voormalige gemeenten door te schuiven naar 2019. Er vond alleen een lichte harmonisatie van de werkzaamheden plaats per 1 januari. Inmiddels is gemeente Hoeksche Waard een half jaar op weg en zijn de eerste stappen gezet naar een toekomstbestendige en flexibele Buitendienst. Het college van burgemeester en wethouders ging dinsdag 9 juli akkoord met de Toekomstvisie Buitendienst.  

Het college werd gevraagd om in te stemmen met de volgende adviezen

  • een combinatie van werkzaamheden zelf uitvoeren en uitbesteden;
  • een organisatie-inrichtingsvoorstel dat nog verder wordt uitgewerkt in een detailstructuur;
  • centrale huisvesting met steunpunten;
  • de overgang van de groenploeg van HW werkt! naar team Buitendienst.

De toekomstvisie hangt nauw samen met het hoofdlijnenakkoord

Zo is dorpsgericht werken een belangrijke factor in de uitwerking van de visie. Wethouder Piet van Leenen, verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Beheer en onderhoud openbaar gebied’ zegt hierover: “De medewerkers van de Buitendienst werken al jaren dorpsgericht. Soms doen zij dat samen met inwoners als zij met een goed initiatief komen. Zij zijn de oren en ogen van onze organisatie. Zij staan vaak ook in nauw contact met inwoners. Dat vinden zij zelf prettig en wij als organisatie ook.”

Verder wordt gekeken naar duurzaamheid, zowel met betrekking tot de gebouwen als het materieel. En het sociale aspect speelt een grote rol. Wethouder Van Leenen: “In de Hoeksche Waard doet en telt iedereen mee. We staan voor een inclusieve samenleving. Hier liggen mooie kansen voor ons, zoals de medewerkers groen van HW werkt! die bij de Buitendienst gaan horen. En wat te denken van de mogelijkheden voor de Buitendienst als leer- en ontwikkelbedrijf.”

De Buitendienst wordt centraal gehuisvest met meerdere steunpunten

Dat betekent dat de werknemers van de Buitendienst gaan werken vanuit één centrale vestiging. De serviceteams blijven verbonden aan hun vaste dorpen en maken voor de opslag van materiaal en materieel gebruik van lokale ‘steunpunten’. Waar de centrale huisvesting en de steunpunten precies komen, is op dit moment nog niet bekend. Het is mogelijk dat een aantal van de huidige gemeentewerven daarvoor in aanmerking komt. Echter niet allemaal, want sommige zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige eisen.

De visie is tot stand gekomen door intensief en zorgvuldig overleg

Hieraan namen deel een stuurgroep aangevoerd door bestuurlijk opdrachtgever Piet van Leenen, een projectgroep, een klankbordgroep en de OR. In de klankbordgroep zit een brede afvaardiging van medewerkers van de Buitendienst. Verder zijn er gesprekken gevoerd met gemeenten die de afgelopen tijd vergelijkbare processen hebben doorlopen, zoals de gemeenten Molenlanden, Goeree-Overflakkee en Súdwest-Fryslân.

De komende periode wordt een aantal zaken verder uitgewerkt

Dan wordt er onder andere gekeken naar de definitieve huisvesting en het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden. Ook gaat de gemeente in gesprek met de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) Hoeksche Waard. Zowel de gemeente als de RAD verrichten werkzaamheden op het gebied van het ophalen van afval en het schoonhouden van de straten. Deze werkzaamheden willen we zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Aan het eind van dit jaar moet de uitwerking van de visie klaar zijn. De implementatie vindt vervolgens plaats in 2020.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren