Winnaars verhalenwedstrijd Welzijn Hoeksche Waard zijn bekend

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto Welzijn HW

PUTTERSHOEK – Afgelopen woensdag 25 september was de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd met als thema  herinneringen. Deze was georganiseerd door Welzijn Hoeksche Waard. We hebben in totaal 20 verhalen en gedichten ontvangen en elke inzending was een cadeautje om te lezen. Er is door de jury (Eelse Bies, Arco vd Ree en Rinske Koldenhof) besloten om zowel een eerste prijs voor een verhaal als voor een gedicht toe te kennen. De prijsuitreiking vond plaats op de seniorenbeurs in Puttershoek.

Touwtjespringen, knikkeren, schooltijd, tikkertje spelen, kaatsenballen, steltlopen op conservenblikjes, slachtmaand, aardappels met karnemelk, wecken van groente en vlees, herinneringen aan oma, moeder, vader, de komst van de eerste televisie, levensvragen, zorgen om de jeugd van tegenwoordig, het spiegeltje, het spionnetje van oma, het dialect, schommelen, het ouderlijk huis, buiten spelen, de oorlog, pinda’s pellen, Koninginnedag,

Kortom, een prachtige serie jeugdherinneringen waaruit moeilijk te kiezen viel. Maar de jury is er unaniem uitgekomen.

En koos voor de eerste prijs bij de ingezonden gedichten voor het gedicht Koninginnedag in vroeger tijden van Marien Bazuin.

Een feest van herkenning.

Voor de eerste prijs bij de verhalen koos de jury het verhaal met als slotzin: Plotseling snapte ik niets meer van de “Grote Mensen wereld”.  Geschreven door Kees in’t Veld.

Ik heb het gedicht en het verhaal bijgevoegd. We zouden het heel erg leuk vinden als ze een plekje zouden krijgen in uw krant. Alle ingezonden verhalen en gedichten waren te lezen tijdens de seniorenbeurs op de verhalenmuur. Er waren ontzettend leuke reacties zowel door de schrijvers als van de lezers. De verhalen worden gebruikt voor in de Hoeksche Huiskamer en kunnen ook voorgelezen worden tijdens de koffieochtenden. Leuk om samen herinneringen op te halen.

Winnaar verhalenwedstrijd (Verhaal)

Schrijver: Kees in’t Veld

De tweede wereldoorlog, voor de meeste Nederlanders een zwarte periode, was voor mij achteraf heel zorgeloos. Ik was in 1938 ter wereld gekomen, dus voor mij hoorden de “moffen”  er gewoon bij. Zelfs aan de Westdijk, gemeente Mijnsheerenland waren ze nadrukkelijk aanwezig.  Het huis tegenover ons deed dienst als gevangenis, ik wist niet beter. Honger hebben wij nooit gekend, Pa verbouwde zelf aardappelen en groenten, we hadden kippen, koeien en varkens (en dus ook eieren, melk en vlees).

Het huisje waar wij woonden was klein en het gezin was groot. Ik was het zesde kind, na mij zouden er nog  twee volgen.

De opvoeding was streng maar rechtvaardig.  Liegen was een doodzonde, zelfs een leugentje om bestwil werd zwaar bestraft.

Hoewel het in die tijd verboden was om meer dan één varken te bezitten had Pa er toch stiekem twee, heel geraffineerd verborgen achter een stapel hooi. Zelf als het “verborgen” varken knorde was het niet goed te horen waar het geluid precies vandaan kwam.

Op zekere dag kwam er een controleur inspecteren of Pa zich wel aan de regels hield. Ik was vijf jaar en ging natuurlijk mee de stal in. Bij de plaats des onheils aangekomen zag de man slechts één varken, maar plichtsgetrouw als hij was stelde hij toch nog de vraag: “Aantal varkens?”. Zonder blikken of blozen gaf Pa het foute antwoord: “één varken”

Ik kon het moeilijk bevatten, mijn Pa, die ons altijd had voorgehouden dat je niet mocht liegen, dat moest haast een vergissing zijn. Schoorvoetend begon ik aan zijn jasje te trekken: “Maar Pa, we hebben toch twee varkens.”  “Als ik jou er bij zet hebben we er twee” zei hij geschrokken en bracht mij regelrecht naar Moe, waar ik in snikken uitbarstte.

Plotseling snapte ik niets meer van de “Grote mensen wereld.

Winnaar verhalenwedstrijd (gedicht)

Schrijver: Marien Bazuin

Koninginnedag in vroeger tijden

Tijdens de lampionoptocht, altijd een topper

Liep voor de harmonie immer de opper

Dan de kinderen met fakkels en lampion

Het hele dorp door, een straatje om

Op Koninginnedag was ’s ochtend het Wilhelmus te horen

Geblazen vanaf de trans van de kerktoren

Om 10.00 startte de optocht

Iedereen blij dat hij mee mocht

Fietsen versierd met crêpepapier

Vlaggen, slingers en veel plezier

Voor de mooiste waren prijzen te verdienen

De jury gaf alleen maar tienen

Na de optocht de kinderspelen

Je kon je geen moment vervelen

Spijkerpoepen, bal trappen  of stokvangen

Of wat dacht je van spijkerbroekhangen?

Om één uur de toast op de Koningin

De oranjebitter gleed er lekker in

Daarna zeskamp op de Oranjelaan

’s ochtend vroeg al van hondepoep ontdaan

Touwtrekken, bierfietsen, behendigheid spellen

Je kunt er uren over vertellen

Zes ploegen in een eerlijke competitie

Plezier, met of zonder conditie

In de avond was het bal in de 3 Lelies

Oranjebal met muziek en dans

Drankje, swingen, gezelligheid

Dat was nog eens een mooie tijd


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren