OUD-BEIJERLAND – Deze zomer gingen vijf jongeren en een dominee vanuit De Protestantse kerk De Open Hof met de World Servants op reis. Om de reis mogelijk te maken hebben ze allerlei acties gevoerd, zoals een stamppotbuffet, taartverkoop, een huis-aan-huiscollecte. En natuurlijk hebben zij ook zelf een flinke bijdrage geleverd. Dinsdag 15 oktober om 19.30 uur vertellen ze hun verhalen in De Open Hof, W. van Vlietstraat 2a, Oud-Beijerland. Iedereen is welkom, ook als je geïnteresseerd om een keer mee te gaan.
In Bolivia bouwden de zussen Anne Mae en Noelle Ensering aan een kliniek in Cuevas, tegen het Andesgebergte. Ze zouden eigenlijk in een school slapen, maar door een wetswijziging kon dat niet meer. Een lokale mevrouw bood aan dat ze in haar guesthouse aan de andere kant van de rivier mochten verblijven. Dit was erg fijn, totdat het begon te regenen. Toen trad de rivier zover buiten zijn oevers, dat ze een paar dagen niet naar de bouwplaats konden. Ze realiseerden zich toen hoe belangrijk het was dat de nieuwe kliniek aan de andere kant van de rivier zou komen. Want de oude zou immers binnen korte tijd wegspoelen!
Naast het bouwen, het kinderwerk, en de lokale kerkvieringen hebben ze in het weekend ook de mooie dingen van Bolivia mogen zien, zoals de Inca ruïnes, de watervallen, maar ook de steenfabriek waar de stenen vandaan kwamen waarmee ze bouwden.
De gemotiveerde en bijzondere groep werd in Cuevas zeer hartelijk en vol dankbaarheid ontvangen en uitgezwaaid. Met dit geweldige project hebben ze bijgedragen aan een betere gezondheidszorg in een arme regio van het land.
Bijzonder moment voor Frank in Zambia
Op het platteland van Zambia, in het dorpje Donje, heeft Frank Robbertsen gebouwd aan nieuwe klaslokalen zodat meer kinderen naar school kunnen. Als bijzondere taak had hij de coördinatie van het kinderwerk. Na dik 2 weken bouwen en een fantastisch kinderwerkprogramma was het tijd voor de kerkdienst. De toerustingsleider deed de preek. Ze vertelde het verhaal over Bartimeüs, een man die door de gemeenschap werd genegeerd en met de nek aangekeken werd. Jezus had wel oog voor hem.
In Donje woonde een man met een verstandelijke beperking; hij werd door de bevolking soms uitgelachten of weggejaagd omdat hij anders was en soms rare dingen deed. Ze noemden hem de ‘dorpsgek’. Op het moment dat de preek over Bartimeüs begon, ging de man met een verstandelijke beperking bij de groep World Servants zitten, midden in de kring tegen een boom. Er werd verteld, dat iedereen net als Jezus moet omkijken naar mensen die anders zijn, anders doen, of er anders uitzien.Een week later tijdens de oplevering van het gebouw, stond ook de man met de handicap erbij. Toen iedereen elkaar een hand gaf, ging ook iedereen naar die man om hem een hand te geven. Hij werd door de World Servants groep geaccepteerd, maar nu ook door de lokale gemeente. Dit soort momenten maakt een project bijzonder en bewijst dat er daadwerkelijk wordt gebouwd aan verandering, en niet alleen met stenen.
Malawi – het warme hart van Afrika
Voor Farah Bijl en Nienke Keur was het de eerste keer dat ze op project gingen met de World Servants, met als bestemming het dorpje Chivukutu, op het platteland in het noorden van Malawi. De school neemt een belangrijke plek in in de ontwikkeling van de kinderen en daarom gingen Farah en Nienke bouwen aan nieuwe klaslokalen en latrines. De eerste dag kregen ze een rondleiding door het dorp. Het werd hen al snel duidelijk dat er in de veel te kleine huisjes veel mensen woonden. Alle dieren liepen er gewoon omheen. Bij de waterput maakten ze kennis met het enorme enthousiasme van de lokale bevolking. Vrouwen stonden te zingen en te dansen.
Op de bouw hielpen er ook altijd veel locals mee. Dat maakte het project extra bijzonder, want zo hadden ze echt het gevoel dat ze het samen deden.
Bij het kinderwerk begonnen ze meestal met ca. 20 kinderen maar aan het eind waren er ruim 100 enthousiaste kinderen die meededen.
Een heel bijzondere ervaring voor Farah en Nienke was het huisbezoek dat ze brachten bij het dorpshoofd. Hij woonde samen met zijn twee vrouwen, die onderling bijna geen contact hadden. Zijn 18 kinderen en een aantal kleinkinderen woonden ook in dat huisje! De kerkdiensten zie ze meemaakten waren ook allemaal erg indrukwekkend!
Met hun aanwezigheid daar hebben Farah en NIenke de lokale gemeenschap een prachtige stimulans gegeven om zich verder te ontwikkelen.
In Myanmar bouwde Gertjan Robbemond
Gertjan Robbemond reisde naar Myanmar om in samenwerking met de Christelijke Lepra Mission verder te bouwen aan de verbetering van het Lepra ziekenhuis in Mawlamyine. Het was een prachtig en indrukwekkend project in een prachtig land met zeer zorgzame gastvrije mensen. Ze hebben de bouw van de verpleegster woningen weer een flinke duw in de goede richting kunnen geven.Goede woningen zijn van belang om goed en voldoende personeel aan te trekken.
Projecten in 2020
Ook komende zomer zullen er weer gemeenteleden uitzwerven over de wereld om mee te bouwen aan diverse gebouwen. Frank Robbertsen zal samen met Gertjan Robbemond (nu inmiddels predikant in Woerden) naar Nepal afreizen. Altina Verhorst en Farah Bijl zullen een school gaan bouwen in Oeganda.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.