Hoeksche Waard pilotgemeente in voorbereiding op de nieuwe Inburgeringswet

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Op woensdag 2 oktober om 16.00 uur vond de officiële startbijeenkomst van het pilotprogramma ‘Leerhuis inburgering Hoeksche Waard’ plaats bij HW werkt! in Oud-Beijerland. - Foto Gemeente Hoeksche Waard

HOEKSCHE WAARD – De Gemeente Hoeksche Waard is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geselecteerd om een pilotprogramma te organiseren. Dit ter voorbereiding op de nieuwe Inburgeringswet, die vanaf 1 januari 2021 in gaat. De pilot van gemeente Hoeksche Waard richt zich op het thema ‘duale trajecten’ (combineren van het leren van de taal en werken).

Intensief activeren en begeleiden

In 2021 gaat het nieuwe inburgeringsstelsel van start. Het doel hiervan is dat nieuwkomers meteen aan het werk gaan en ondertussen de taal leren. Gemeenten gaan hen daarbij intensiever activeren en begeleiden. Om de lessen en ervaringen uit de praktijk mee te nemen bij de ontwikkeling van het nieuwe, lerende inburgeringsstelsel, ondersteunt het ministerie gemeenten bij de voorbereiding hierop door pilotprogramma’s te financieren. Het ingediende voorstel van gemeente Hoeksche Waard kreeg de hoogste beoordelingsscore en kwam daarom in aanmerking.

Bestaande en nieuwe werkwijzen

Het pilotprogramma in de Hoeksche Waard heet ‘Leerhuis inburgering Hoeksche Waard’ en bestaat uit twee onderdelen. We gaan lopende initiatieven die al in de geest van de nieuwe wet worden uitgevoerd verfijnen en testen daarnaast nieuwe instrumenten en werkwijzen. Zo combineren we lessen uit bestaande en nieuwe aanpakken. Deze pilot voeren we uit in nauwe samenwerking met verschillende samenwerkingspartners uit de regio. Wethouder Huibert Steen: “Ik ben erg blij dat we zijn geselecteerd voor deze pilot. Ik verwacht en hoop dat mensen zo gemakkelijker inburgeren doordat ze tijdens  het werk de taal sneller oppakken en daarmee hun plek in de samenleving vinden.”

Officiële startbijeenkomst

Op woensdag 2 oktober om 16.00 uur vond de officiële startbijeenkomst van het pilotprogramma ‘Leerhuis inburgering Hoeksche Waard’ plaats bij HW werkt! in Oud-Beijerland. Dit is ook de locatie waar de activiteiten van de pilot plaatsvinden.

Tijdens de startbijeenkomst markeerden alle samenwerkingspartners hun deelname aan het pilotprogramma. Naast gemeente Hoeksche Waard zijn dit Regiekr8, Dock, Da Vinci College, Pameijer, Stichting Calibris Advies, Studievaart, Stichting Werkshop, SPG Infra Vakopleidingen, Vluchtelingenwerk, Metechnica, Installatiewerk Zuid-Holland en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren