KLAASWAAL – ‘Als de hele wereld leeft zoals Nederland hebben we 3,5 aardbol nodig’. Het was heldere taal die donderdag 10 oktober klonk tijdens een kennissessie op de Dag van de Duurzaamheid* bij Reedyk Compact Cranes B.V. in Klaaswaal. Tientallen ondernemers kwamen daar bijeen om met elkaar over het thema ‘Verdienen aan duurzaamheid’ te spreken.
Een positief spannend thema, vond wethouder Huibert Steen die de bijeenkomst opende. ,,Met zonnepanelen verdien je aan duurzaamheid. Hoe zit dat met plastic vervuiling?” opende hij de discussie door letterlijk een balletje op te gooien. ,,De bal ligt niet bij de overheid, maar in het midden. De creativiteit zit niet bij de overheid, die verwacht ik van jullie, van de ondernemers, ” sprak Steen. Als voorbeeld noemde hij Dirk Reedijk, de gastheer van de middag.
Bij de bouw van de nieuwe bedrijfsloods heeft Reedijk onder meer zonnepanelen en een warmte-koude-pomp laten aanleggen. Door grote raampartijen aan de noordkant van de loods kunnen zijn werknemers zonder kunstlicht werken.
Duurzaamheid is meer dan energiebewust bezig zijn, leerde Reedijk. ,,Zorg ook voor werkplezier bij je personeel, investeer in goed materieel en ga bewust om met grondstoffen. Dat maakt ook indruk bij je klanten,” sprak hij uit ervaring. Momenteel wordt bij Reedyk gewerkt aan met waterstof aangedreven werkmaterieel, een ontwikkeling waar veel belangstelling voor is.
Speciale gast op de Dag van de Duurzaamheid was Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Hij kreeg bekendheid door op een board, gemaakt van zestig plastic flesjes, 350 kilometer langs de kust te kitesurfen en zo aandacht te vragen voor het grote probleem van wegwerpplastic. Dankzij intensief en opvallend lobbywerk is het inmiddels gelukt dat er een statiegeldregeling voor plastic flesjes komt.
,,Want,” zo gaf Tinga aan, ,,Plastic recycling kent geen kringloop. Het gaat om inzamelen en aanpassen van gedrag. Plastic is tastbaar en zichtbaar. Dat laatste maakt dat we het gaan aanpakken, de maatschappelijke druk is groot,” wist hij. Tinga riep de aanwezige ondernemers op duurzaam te gaan denken en doen. ,,Je weet misschien nog niet hoe je er aan kunt verdienen, maar wel dat je er aan gaat verliezen als je niks doet.”
Na de woorden van Tinga schoven de ondernemers aan bij de verschillende kennissessies die in het pand werden gehouden. Die gingen over duurzaam ondernemen, bewust bouwen, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en over reststoffen die elders een nieuwe functie krijgen. Zo gaf Schot Groep de kalkkorrels van een waterzuiveringsinstallatie jaren geleden al een nieuwe bestemming als isolatiemateriaal. Bovendien heeft het bedrijf, met locaties in Heerjansdam, Hoeksche Waard en Voorne-Putten plannen om zogeheten reststromenrotondes op te zetten op de eilanden, waardoor aan- en afvoer van materiaal minder kilometers kost. ,,Je verdient er geld mee als je op een andere manier naar bestaande reststromen kijkt,” hield Desmond Schot zijn gehoor voor.
Cirkellab richt zich ook op de circulaire economie en wil partijen met elkaar verbinden. Zo zijn er plannen voor een Circulair Ambachtscentrum waar wordt gewerkt met nog goed RAD-afval, met kringloopwinkels, Repair Cafés en Welzijn Hoeksche Waard, zodat afgedankt materiaal een tweede of nieuw leven krijgt.
Ook voor ondernemers ziet Cirkellab mogelijkheden door samenwerking op bedrijventerreinen. Dat kan door bedrijfsruimte te delen of gezamenlijk pendelbussen in te zetten. ,,Delen is het nieuwe vermenigvuldigen,” vatte een aanwezige ondernemer het pakkend samen.
*De Dag van de Duurzaamheid voor ondernemers is een samenwerking van Rabobank Zuid-Hollandse eilanden, Energieke Regio, Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, provincie Zuid-Holland en gemeente Hoeksche Waard.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.