Nieuwe planning werkzaamheden N489 : werkzaamheden en afsluitingen overdag, ’s nachts en tijdens 2 weekenden

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto Provincie Zuid Holland

HOEKSCHE WAARD – De werkzaamheden aan de N489 waren tijdelijk stilgelegd door vleermuizen in het werkgebied tussen de N488 en de Westdijk. Er is een nieuwe planning gemaakt.De werkzaamheden worden nu overdag, ’s nachts en in weekenden uitgevoerd. In de tabel hieronder leest u wanneer aan welke delen van de N489 gewerkt wordt.

Planning

 
LocatieData
Vanaf rotonde RAD tot aan Van Koetsveldlaan

Dagafsluitingen:

Maandag 11 november t/m vrijdag 15 november

Tussen 09.00 uur en 16.00 uur

Vanaf kruising Botweg/Smidsweg tot en met kruising Westdijk/Maasdijk

Weekendafsluitingen:

Zaterdag 30 november 07.30 uur t/m zondag 1 december 17.30 uur

Zaterdag 7 december 07.30 uur t/m zondag 8 december 17.30 uur

Reserve weekendafsluiting:

(afhankelijk van (weers)omstandigheden)

Zaterdag 14 december 07.30 uur t/m zondag 15 december 17.30 uur

Vanaf kruising Raadhuislaan/Doesburgerweg tot aan N217

Nachtafsluitingen:

Maandag 28 oktober t/m zaterdag 16 november

Tussen 20.00 uur en 06.00 uur

Vanaf kruising Westdijk/Maasdijk tot en aan kruising Doesburgerweg/Raadhuislaan

Nachtafsluitingen:

Maandag 18 november t/m zaterdag 23 november

Tussen 20.00 uur en 06.00 uur

Bereikbaarheid en omleidingen

Op deze pagina staan 4 kaarten waarop te zien is wanneer welk deel van de weg N489 afgesloten is voor het verkeer en wat de omleidingsroutes zijn. Ook de fietsroutes staan op de kaarten. De omleidingsroutes worden ook aangegeven buiten met gele verkeersborden. Verkeersregelaars staan langs de weg het verkeer te helpen. We zorgen dat hulpdiensten altijd bewoners en bedrijven kunnen bereiken.

Reserveweekend

De werkzaamheden aan het deel van de weg N489 vanaf de Botweg tot en met de kruising Westdijk/Maasdijk worden overdag in 2 weekenden uitgevoerd. Als die werkzaamheden door slecht weer uitlopen, dan worden de werkzaamheden overdag in het reserveweekend uitgevoerd. De datum van het reserveweekend staat op één van de meegestuurde kaarten.

Vleermuizen ontdekt

In voorbereiding op het groot onderhoud is een flora en fauna onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek zijn geen vleermuizen ontdekt. Toch zijn er tijdens de werkzaamheden vleermuizen gezien langs de weg tussen de N488 en de Westdijk tijdens een controle van een ecoloog. De vleermuis is een beschermde soort en mag niet gestoord worden. De bouwlampen die nodig zijn om de werkzaamheden ’s nachts uit te voeren, zijn niet goed voor de vleermuizen. Daarom voeren we de werkzaamheden aan de weg tussen de N488 en de Westdijk overdag uit.

Welke werkzaamheden

Tijdens het groot onderhoud van de N489 worden onder andere 2 rotondes aangelegd, enkele andere kruisingen veiliger ingericht en wordt de parallelweg tussen de N488 en de Van Koetsveldlaan verbreed. Ook het fietspad langs de N489 wordt vernieuwd en verbreed. Op de kruisingen wordt openbare verlichting bijgeplaatst en de hele N489 krijgt nieuw (stiller) asfalt.

Groot onderhoud in 3 mijlpalen

Het groot onderhoud aan de N489 duurt naar verwachting tot medio 2021. De periode is opgedeeld in 3 mijlpalen. Tijdens elke mijlpaal worden de werkzaamheden in meerdere fases uitgevoerd. In de tabel hieronder leest u wanneer welke mijlpaal gereed is en uit welke fases de mijlpaal bestaat. Op deze pagina staat een kaart met daarop alle fases aangegeven. Wanneer meer bekend is over de planning van de andere 2 mijlpalen en fases wordt die informatie op deze pagina gezet.

Mijlpalen en fases
MijlpaalFase
Mijlpaal 1 gereed eind 2019fase 1 tot en met 4
Mijlpaal 2 gereed eind 2020fase 5 tot en met 8
Mijlpaal 3 gereed eind 2021fase 9 en 10

Voorbereidende werkzaamheden

De eerste voorbereidende werkzaamheden zijn ook gestart. Deze bestaan uit grondboringen, het verwijderen van een aantal dammen en parkeerplaatsen langs de N489. Ook worden bomen gekapt en hagen verwijderd op diverse plekken langs de N489. Dit is nodig om ruimte te maken voor de aanleg van rotondes, het verbreden van de weg en om kabels en leidingen te verleggen.

Bomenkap

Vanaf medio augustus wordt een deel van de bomen langs de weg gekapt. Niet alle bomen worden op hetzelfde moment gekapt. Dat komt door de fasering van het groot onderhoud en de grondverwerving op sommige plekken langs de N489. Als eerst worden de bomen tussen de parallelrijbaan en de hoofdrijbaan tussen Westmaas en de kruising met de N488 gekapt. Ook worden een paar bomen bij de Blauwe Steenweg, de Doesburgerweg en de Reedijk weggehaald. De bomen die wat langer kunnen blijven staan, worden later pas gekapt. Alle bomen die nu weg moeten, worden buiten het broedseizoen gekapt om broedende vogels niet te hinderen.

Bomencompensatie

Alle te kappen bomen en hagen zullen worden gecompenseerd met nieuwe aanplant. Deze nieuwe aanplant vindt plaats langs of nabij de N489 en is vastgelegd in een groenplan. Dit groenplan is afgestemd met diverse partijen uit de omgeving. De aanplant van de nieuwe bomen heeft deels al plaatsgevonden in voormalig gemeente Cromstrijen. Daar zijn 84 bomen herplant. De benodigde grond voor de bomencompensatie is al verworven.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren