HOEKSCHE WAARD – In september 2017 stelde de raad van de gemeente Binnenmaas het bestemmingsplan vast voor Windpark Oude Maas. In december 2018 behandelde de Raad van State 10 beroepsschriften tijdens de zitting in Den Haag. De uitspraak werd meerdere keren uitgesteld. Maar op woensdag 19 juni sprak de Raad van State zich positief uit over het Windpark Oude Maas. Het plan is om aan weerszijde van de Heinenoordtunnel in totaal 5 windmolens te plaatsen van 187 meter hoog. Dit is een gezamenlijk initiatief van Eneco en Renewable Energy Factory (REF). Hiermee is het bestemmingsplan Windpark Oude Maas onherroepelijk. De gemeenteraad van de Hoeksche Waard is op 23 oktober door het college geïnformeerd doormiddel van een Raadsinformatiebrief die u hier kan lezen over de actuele stand van zaken.
De ontwikkelaar wil in april 2020 starten met de bouwwerkzaamheden
De ontwikkelaar (Eneco en Renewable Energy Factory) doorlopen op dit moment de aanbesteding voor de windmolens. Zij willen in april 2020 starten met de eerste grondwerkzaamheden voor het windpark. De bouw van het windpark zal ongeveer een jaar duren.
Voordat de ontwikkelaar kan beginnen met de bouw van het windpark moet hij nog twee vergunningen aanvragen. Dit is de kabelvergunning (De kabel gaat van het windpark naar het station in Oud-Beijerland) en de kapvergunning (voor het kappen van 1014 bomen). De planning is dat deze aanvragen in november bij de gemeente worden aangevraagd.
Kapvergunning en het natuurcompensatieplan
Tijdens het proces rondom de bestemmingsplanprocedure voor het windpark Oude Maas heeft de omgeving de eis gesteld de windmolens zover mogelijk naar het water te plaatsen. Hierdoor staan de windmolens verder van de woningen af. Dit heeft als gevolg dat de windmolens in het bosgebied staan. Voor de onderhoudsweg en de kraanopstelplaatsen van de windmolens is de kap van 1014 bomen noodzakelijk. Het Hoekschewaards Landschap was bij de telling van de bomen aanwezig. Bij de telling van de bomen is uitgegaan van bomen vanaf polsdikte.
Voor de plaatsing van een windmolen in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) heeft de ontwikkelaar een compensatieplan opgesteld. Naast deze compensatie is ook compensatie voor de kap van de bomen noodzakelijk. De ontwikkelaar werkt op dit moment aan een uitvoeringsplan van het compensatieplan wat bij het bestemmingsplan door de ontwikkelaar is opgesteld. Voor dit plan is gezocht naar een locatie grond boven het dorp Heinenoord. Het Hoekschewaards Landschap is bij het uitvoeringsplan betrokken. Dit uitvoeringsplan zullen wij intern door de verschillende vakafdelingen laten beoordelen. Wij hebben aan de ontwikkelaar als eis gesteld dat het conceptplan uitvoering natuurcompensatie bij de aanvraag voor de kapvergunning gereed moet zijn. Bij het uitvoeringsplan komt een participatieplan. Het dorp Heinenoord wordt betrokken bij de uitvoering van de natuurcompensatie.
De transportroute wordt vastgelegd in een verkeersplan
In de anterieure overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar is afgesproken dat de ontwikkelaar ter goedkeuring een verkeersplan voorlegt aan de gemeente. Hierin staat onder andere de wijze van aanvoer van bouwmaterialen, inventarisatie van de wegen (voor en na), communicatie over bouwverkeer en hoe om te gaan met schade en herstel. De communicatie over de transportroute naar omwonenden en ondernemers in het gebied zijn een belangrijk onderdeel van het verkeersplan. Wij maken samen met de ontwikkelaar, het waterschap en de provincie op korte termijn afspraken over de transportroute. De transportroute wordt daarna voorgelegd aan de klankbordgroep.
De klankbordgroep wordt bij de communicatie van de bouwwerkzaamheden betrokken
Ruim voordat de werkzaamheden beginnen starten wij met een klankbordgroep. De klankbordgroep bestaat uit de ontwikkelaar, gemeente en omwonenden. Stichting Noordrand Open heeft aangegeven deel te nemen in de klankbordgroep. Wij zullen ook inwoners uit Heinenoord benaderen voor de klankbordgroep.
Overige initiatieven
Vanwege de vele ontwikkelingen die spelen in de noordrand is de visie De Buitenzomerlanden opgesteld. Het Windpark Oude Maas is opgenomen in deze visie. Belangrijke ontwikkelingen die samenhangen met het windpark zijn:
Het fietspad:
Voor de plaatsing van de windmolens heeft de ontwikkelaar een bedrag betaald aan het Fonds Vitaal Binnenmaas. Dit bedrag wordt gebruikt voor de recreatieve ontwikkeling van het fietspad in de polder Buitenzomerlanden. Voor het fietspad wordt grotendeels gebruik gemaakt van de onderhoudsweg van het windpark. De ontwikkelaar van het windpark werkt mee aan dit initiatief.
Zonnepark Heinenoord:
Begin 2018 zijn er gesprekken gevoerd over het Zonnepark Heinenoord. Op de locatie links van de Heinenoordtunnel heeft de grondeigenaar ASR samen met Eneco het voornemen een zonneweide van 35 ha. aan te leggen. Dit is goed voor de energieopbrengst van 8000 huishoudens. Het zonnepark zal in samenhang met het windpark ontwikkeld worden en gebruik maken van dezelfde netaansluiting. Dit project is als pilot project opgenomen in het gebiedsprogramma Hoeksche Waard en ook door de provincie aangemerkt als experiment in verordening Ruimte. Het zonnepark is ook opgenomen in de visie De Buitenzomerlanden. Gemeente Binnenmaas heeft daarnaast in 2018 een aantal randvoorwaarden aangegeven voor het zonnepark. Eneco onderzoekt op dit moment de haalbaarheid en de randvoorwaarden.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.