Koud weer: 5 stooktips voor uw houtkachel of open haard!

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto: Pixabay

HOEKSCHE WAARD – In zo’n 1,5 miljoen huishoudens in Nederland knettert met enige regelmaat een houtkachel of open haard ook in de Hoeksche Waard zal dit nu het weer kouder wordt gebeuren. Het geeft gezelligheid, behoorlijk wat warmte en een fikkie stoken blijft natuurlijk leuk. Toch is het ook goed, als tegenwicht voor al die romantiek, u bewust te zijn van de risico’s die het stoken op hout met zich meebrengt. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van u en uw buren. Geniet ervan, maar stook met mate.

Houtkachels en open haarden

Een open haard of houtkachel wordt vaak gebruikt als bijverwarming in de woning, naast de aardgas cv- installatie. Wist u dat open haarden en houtkachels meer verontreiniging verspreiden dan een cv-installatie? Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van u en uw buren. De manier waarop u stookt, bepaalt voor een groot deel welke gezondheidsrisico’s optreden.

Denk aan de buren

Wanneer u stookt bij windstil of mistig weer kan de rook in de omgeving blijven hangen. De concentratie van fijn stof en schadelijke rookdeeltjes kan daardoor te hoog worden. Hier kunnen uw buren hinder en klachten van ondervinden. Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat 17% van de Nederlanders (ernstige) last heeft van het stookgedrag van buren.

Fijnstof

Houtrook bevat fijnstof. Met 1 uur stoken stoot uw schoorsteen al vijf keer zoveel fijnstof uit als tijdens een uur autorijden door de stad. Dit is schadelijk voor iedereen, maar mensen met longziekten, ouderen en kinderen zijn gevoeliger. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, kunnen gezondheidsklachten krijgen. Meer weten? Kijk op www.longfonds.nl.

Last van de buren?

Hebt u last van een open haard of houtkachel, ga dan eerst in overleg met de ‘stoker’. Vaak kan de overlast op eenvoudige wijze worden verholpen. Iemand verbrandt bijvoorbeeld hout dat niet geschikt is voor een haard (omdat het nat of geverfd is), of doet de open haard aan tijdens windstil weer, waardoor de rook blijft hangen. De problemen verdwijnen vaak al wanneer op bepaalde tijden niet wordt gestookt.

5 stooktips

1. Ventileer goed

Goed ventileren zorgt voor verse lucht in huis en geeft voldoende zuurstof voor het vuur. Hierdoor worden vervuilende stoffen afgevoerd. Ventileer in goed geïsoleerde woningen extra goed om vergiftiging door reukloze koolmonoxide (kolendamp) te voorkomen.

2. Kies voor de juiste capaciteit

Houtkachels met een te groot vermogen maken, bij voluit stoken, de woning al gauw te warm. Om dit tegen te gaan wordt het vuur getemperd, door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke gassen vrijkomen, zoals koolmonoxide en roet. Deze gassen zijn slecht voor de gezondheid en het milieu. Informeer bij de haardenspecialist over de juiste capaciteit van allesbranders en open haarden.

3. Controleer of het verbrandingsproces volledig is

Donkere rook in de kachel of open haard duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Oorzaken zijn vaak een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Voor een optimale verbranding, check de Zwitserse stookmethode.

4. Gebruik de juiste materialen

Stook alleen speciale briketten of onbehandeld, droog en schoon hout. Droog hout is te herkennen aan barsten en een loszittende schors. Stook dus geen afval (zoals oud papier, plastic of textiel), sloophout en geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout in uw allesbrander of open haard. Bij verbranding hiervan komen namelijk erg veel schadelijke stoffen vrij. En zorg bij het stoken altijd voor voldoende toevoer van frisse lucht.

5. Maak uw schoorsteen jaarlijks schoon

Voor de veiligheid is het belangrijk uw schoorsteen regelmatig (jaarlijks) schoon te laten maken. Controleer ook regelmatig of de schoorsteen niet verstopt is
door bijvoorbeeld een vogelnest. Door een verstopte schoorsteen blijven verbrandingsgassen in woningen hangen. Jaarlijks zijn hierdoor (dodelijke) slachtoffers te betreuren.

Meer weten? Kijk voor meer informatie over het juiste gebruik van een kachel of open haard op de website milieu centraal of gebruik de stookwijzer.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren