Gemalen: onmisbare schakels in de polders van de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Er hingen geen slingers op en ook de vlag werd niet gehesen bij gemaal Waleweg in Strijen, toen daar eind november een nieuw krooshek werd geplaatst. - Foto WSHD

HOEKSCHE WAARD – Er hingen geen slingers op en ook de vlag werd niet gehesen bij gemaal Waleweg in Strijen, toen daar eind november een nieuw krooshek werd geplaatst.

 

“Toch was het best een bijzondere dag,” vindt Rob van der Sluis van Hollandse Delta. “Nu zijn alle 25 kleinere gemalen in de polders van de Hoeksche Waard en het Eiland van Dordrecht voorzien van een nieuw krooshek.” Het project duurde meerdere jaren en Rob was er van begin af aan bij betrokken.

Bij een gemaal denken we altijd aan een groot gebouw dat elke minuut duizenden liters water uitspuwt. “Die grote gemalen zijn het eindpunt,” zegt Rob. “Dit is een klein gemaal. Ze vormen de tussenstations”. De kleinere gemalen staan her en der op strategische punten in de polders. Ze sturen het water uit de sloten in de goede richting. De poldergemalen zijn onmisbare schakels in de water aan- en afvoer.

Poldergemaal

De groene metalen huisjes vallen niet op in het landschap. Het poldergemaal aan de Waleweg in Strijen regelt vrijwel onzichtbaar de waterhuishouding in een deel van het Oudeland van Strijen. “Het is de bedoeling dat hier alleen water doorheen gaat,” zegt Rob. Als onderhoudsmonteur moet hij zorgen dat het gemaaltje goed blijft werken. Het vuil en afval dat in de sloten drijft kan verstoppingen en technische storingen veroorzaken. Daarom ligt er een traliewerk in de sloot: het krooshek. “Het is een soort ijzeren waakhond die het vuil tegenhoudt.”

Grijper

Boven het hekwerk hangt een grijper die automatisch in actie komt. “Wanneer het vuil zich voor het krooshek zou ophopen, kan er geen water meer doorheen. Achter het krooshek zou het waterpeil dan zakken,” legt Rob uit. “Maar dat gebeurt niet, want  als hetverschil in waterhoogte te groot is, komt de grijper automatisch in actie.” Die schuift langs het rooster, vist het vuil uit het water en legt het op de kant. De grijper kan heen en weer kan rijden over een rail voor het rooster. “Vergelijk het met de camera’s die hardloopwedstrijden filmen langs de atletiekbaan filmen, maar die gaan natuurlijk veel sneller.”

Medewerkers van Hollandse Delta halen het vuil op later met een vrachtauto op.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren