Zuid-Holland werd op basis van cijfers van de GDI-index 2014 bestempeld als de minst duurzame provincie. Sinds die tijd werkt Zuid-Holland hard aan verduurzaming en met de jaren is de provincie steeds een stukje groener geworden. Zo werd afgelopen jaar het Hollandsch Diep en Haringvliet flink onder handen genomen. De natuur kreeg een steuntje in de rug van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat om zo een beter gebied te creëren voor flora en fauna.
Herstel van vooroevers
In de nazomer en begin herfst werden de handen ineen geslagen om in slechts twee maanden de vooroeververdedigingen te herstellen. Ook de vogels kunnen hun geluk niet op. Naast de nieuwe oevers werden er namelijk nieuwe vogeleilandjes aangelegd. Al deze vernieuwingen zijn onder andere te danken aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Dankzij deze richtlijnen werd de noodzaak ingezien om maar liefst negen kilometer aan oever te vernieuwen om het landschap natuurvriendelijker te maken. Dankzij de ophoging en afscherming van vooroevers zal oevererosie het Hollandsch Diep en Haringvliet voorlopig niet schaden. Ook zijn er extra openingen aangebracht in de vooroevers, zodat de vissen makkelijker de luwe zone erachter kunnen bereiken.
Nieuwe vogeleilanden
De Slijkplaat en Menheerse Plaat zijn twee vogeleilandjes rijker. Natuurliefhebbers zullen deze extra gebieden, waar vogels in alle rust kunnen foerageren en broeden, zeker op prijs stellen omdat rond het eiland makkelijk vogels kunnen worden gespot. Dankzij deze eilanden is er ook meer aan natuurvriendelijke oever gecreëerd, waardoor waterplanten alle ruimte hebben om te groeien. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben met deze aanpassingen Zuid-Holland een grote sprong vooruit geholpen met de verduurzaming. De natuur krijgt een kans om op te bloeien en dat geeft bewoners van het Hoeksche Waard weer eens een reden om deze gebieden op te zoeken.
Nieuwe visbossen
Rijkswaterstaat hield het niet enkel bij oeververhoging en vogeleilanden. Er werden ook twee nieuwe visbossen gecreëerd in de Slijkplaat en de Korendijkse Slikken. Er werden hier dode bomen verankerd om meer schuil- en paaimogelijkheden te bieden voor vissen. Hierdoor zal het aantal vissen toenemen, maar ook andere diersoorten en planten zullen van deze aanleg profiteren.
Vergroenen van woningen
Hoewel de natuur nu weer helemaal opbloeit, is er meer voor nodig om Zuid-Holland groen en duurzaam te maken. Uiteindelijk is namelijk de meeste winst te behalen met het verduurzamen van woningen. Vaak roept dit bij huiseigenaren onmiddellijk een beeld van ingrijpende verbouwingen op, maar het overstappen naar een groene energieleverancier is al een stap in de goede richting. Ook zuinig omgaan met water, gas en licht maakt de provincie een stukje groener. Zo is elke gemaakte stap een stap vooruit.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.