Valentijnsdag is hét moment om je hart te laten spreken. Naar je (geheime) geliefde, maar ook in het verkeer. Dat is de oproep van de ruim 40 Ambassadeurs Verkeersveiligheid die vandaag bijeen waren in Den Haag om met elkaar te bespreken welke actie zij kunnen ondernemen.
Het gaat te vaak niet goed in het verkeer. Een recente berekening laat zien dat het aantal slachtoffers hoger ligt dan gedacht. De afgelopen 4 jaar ging het om maar liefst 5.814 slachtoffers van geregistreerde ernstige ongevallen. “Dat is 16 personen per dag, die niet op hun bestemming aankomen. Zij overlijden of belanden in het ziekenhuis voor meerdere dagen”, zegt Bram Meijer, voorzitter Ambassadeursnetwerk Verkeersveiligheid Zuid-Holland.
De Ambassadeurs Verkeersveiligheid in Zuid-Holland laten daarom nog eens extra hun hart spreken en beloven nog harder aan de slag te gaan om het tij te keren.
Rij Valentijnveilig, iedereen veilig thuis
Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) organiseerde vandaag een ontmoeting tussen de ambassadeurs verkeersveiligheid van Zuid-Holland.
De aanwezige Ambassadeurs Verkeersveiligheid zetten in op nul verkeerslachtoffers, want elk slachtoffer is er 1 teveel. De ambassadeurs zijn afkomstig uit zowel de private als publieke sector: verhuisbedrijven, aannemersbedrijven, afvalinzamelaars, rijscholen, reclamebureaus, gemeenten, loonwerkers, etc. De oproep is helder: “Rij zo dat een ieders geliefde veilig thuiskomt (en niet alleen op Valentijnsdag).”
Verkeersveiligheid bespreekbaar maken
De ambassadeurs kiezen ervoor naar buiten te treden, omdat ze het verkeersgedrag in en vanuit hun organisaties willen veranderen. Zo maken zij het onderwerp verkeersveiligheid bespreekbaar naar de eigen medewerkers en de omgeving (bewustwording, kennisdeling). Het gaat dan om onderwerpen als: let op je snelheid in woonwijken, niet onder invloed van alcohol of drugs rijden, verantwoord medicijngebruik in het verkeer, goede zichtbaarheid op de fiets en social media tijdens het rijden achterwege te laten. Zelf geven de ambassadeurs het goede voorbeeld en ze roepen anderen op zich ook aan te melden en/of aan de slag te gaan. Elke verkeersdeelnemer in Zuid-Holland draagt verantwoordelijkheid voor het bereiken van het doel van nul vermijdbare slachtoffers in het verkeer. Het ROV Zuid-Holland ondersteunt hierbij via educatie, campagnes en kennisdeling.
ROV Zuid-Holland: nul verkeersslachtoffer
In opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland werkt het ROV Zuid-Holland aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Onder de noemer “Maak een punt van nul” is het doel om verkeersveilig gedrag tot norm te maken en het aantal vermijdbare verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul.
Doe jij ook mee?
Samen maken we een punt van nul verkeersslachtoffers: www.maakeenpuntvannul.nl
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.