KLAASWAAL – Zaterdag 4 april verzorgt het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging NLS Klaaswaal samen met schrijfster Rosita Steenbeek het literair concert ‘Rose’. Het bijzondere concert wordt gegeven in sportzaal De Bongerd en vindt plaats in het kader van 75 jaar vrijheid. Onderdeel van het concert is de vertoning vooraf van de documentaire ‘Rose, Een familie in oorlogstijd’ in de Hervormde Kerk in Klaaswaal.
Rosita Steenbeek bracht in 2015 het boek ‘Rose, Een familie in oorlogstijd’ uit. In dit boek schrijft ze over haar oma Rose, die als half Joodse vrouw samen met haar man, dominee Gerhard Hugenholtz, in Klaaswaal belandt en daar de Tweede Wereldoorlog meemaakt.
Het concert bestaat uit 2 delen
Om 19.15 uur worden de bezoekers van het concert ontvangen in de Hervormde Kerk in Klaaswaal, de kerk waaraan dominee Hugenholtz verbonden was. De huidige dominee, de heer Buitink, zal de belangstellenden ontvangen en een korte inleiding verzorgen. Als voorbereiding op het concert wordt hierna de documentaire ‘Rose, Een familie in oorlogstijd’ getoond. Na afloop verplaatst het publiek zich naar sportzaal De Bongerd. Tijdens het concert, dat start om 20.30 uur, vertelt Rosita Steenbeek haar familieverhaal waarop het boek ‘Rose’ gebaseerd is. Haar vertelling wordt afgewisseld met toepasselijke muziekstukken zoals Schindlers List met Jasper le Clercq op viool, Yiddish Dances en muziek van Glenn Miller. Het KSB staat onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht.
De link met NLS Klaaswaal
Dominee Hugenholtz sloot zich aan bij het Klaaswaalse verzet waarvan Jaap Koster leider was. Ook dit komt in het boek van Rosita Steenbeek aan de orde. De familie Koster is onlosmakelijk verbonden met muziek en NLS. Jaap Koster zelf leidde zijn eigen dansorkest. Samen met dit orkest trad hij met veel succes op in zijn eigen café, het latere Zaal Koster (tegenwoordig restaurant Eetse, maar vorige eeuw decennialang de thuisbasis voor concerten en uitvoeringen van NLS). Het bleek de perfecte dekmantel voor zijn verzetsactiviteiten. Ook dirigeerde hij van 1933 tot 1945 het fanfareorkest van NLS. Broer Dirk Koster groeide ook op met NLS en zou vanaf 1945 ruim 40 jaar lang op de bok staan van het fanfare- en later harmonieorkest. Daarnaast richtte hij hier een van de eerste jeugdorkesten van Nederland op. Ook nu nog heeft de vereniging een Koster in de gelederen.
- Datum: zaterdag 4 april 2020
- Documentaire: 19.15 – 19.45 uur, Hervormde Kerk, Kerkstraat 18 in Klaaswaal
- Concert: vanaf 20.30 uur (zaal open 20.00 uur), sportzaal ‘De Bongerd’, Klaverbladstraat 3 in Klaaswaal
- Kaarten € 12,50 inclusief consumptie via [email protected] of bel 0186 – 571924.
- www.nlsklaaswaal.nl
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.