Beter voor waterplanten en -dieren
Het waterschap ging in de Hoeksche Waard aan het werk omdat er onvoldoende diversiteit is aan waterplanten en te weinig waterdieren in het water leven. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid voedingsstoffen in het water, maar ook met de diepte van de sloot. Waterplanten kunnen zich dan niet goed ontwikkelen. Zij groeien vooral op de overgang tussen de droge oever en de waterbodem. Hoe vlakker de overgang, hoe meer groeimogelijkheden voor de waterplanten.
Waterdieren profiteren hier ook van omdat zij zich kunnen verschuilen in het groen. De oever is daarom flauw aflopend gegraven. Hierdoor kunnen er meer verschillende plantensoorten en waterdieren in het water leven én in grotere aantallen. Bijkomend voordeel is dat de watergang breder wordt waardoor bij extreme regen meer water kan worden opgevangen dan voorheen.
Europese regels voor waterkwaliteit
De natuurvriendelijke oever wordt aangelegd in het kader van de KRW (Kader Richtlijn Water). Dat zijn Europese afspraken om de waterkwaliteit te verbeteren. Alle overheden moeten zich houden aan deze afspraken. Voor de KRW voert Hollandse Delta regelmatig projecten uit. Meer over de KRW kun je hier lezen: https://www.wshd.nl/kaderrichtlijn-water/
Het waterschap wil graag dat het water in alle sloten en singels schoon is. In een watergang met goede waterkwaliteit leven meer waterplanten en -dieren.