Waardige, kleine en sobere herdenking bij het Jack Dawson Green Monument in Heinenoord.

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
Foto's Burgemeester Bram van Hemmen

HEINENOORD – Burgemeester Bram van Hemmen was op maandag 4 middag bij de waardige, kleine en sobere herdenking bij het Jack Dawson Green Monument in Heinenoord. Het is een monument voor Warrant Officer Jack Dawson Green
RAF 603 “City of Edinburgh” Squadron. Op 17 maart 1945 sneuvelde de Royal Australian Air Force vlieger Warrant Officer Jack Dawson Green, ingedeeld bij No. 603 “City of Edinburgh” Squadron van de Britse Auxiliary Air Force. Hij werd tijdens zijn oorlogsmissie neergeschoten door Duits luchtafweergeschut , dat stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug. 

Met zijn Spitfire Mk. XVI stortte hij neer bij Heinenoord in de Hoeksche Waard. Ten tijde van zijn dood was hij slechts 21 jaar. Hij werd ver van zijn vaderland te Barendrecht begraven. Hij was het laatste en 87e geallieerde vliegtuigbemanningslid dat in de luchtoorlog boven de Hoeksche Waard – in die tijd voor onze vrijheid en vrede – zijn leven gaf.

Zijn nicht uit Australië zou er dit jaar waarschijnlijk voor het laatst bij zijn. Ze krijgt een video-opname en de linten van de bloemstukken opgestuurd. “Hij gaf zijn leven, opdat er voor ons allen vrijheid zou zijn.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren