Het belooft een hete zomer te worden, met deze week al het eerste voorproefje. Voor een aantal kwetsbare doelgroepen, met name ouderen en mensen met een chronische aandoening, vormt aanhoudend warm weer een risico voor de gezondheid. Voldoende drinken, verkoeling en beperking van overmatige lichamelijke inspanning verkleinen het risico op complicaties.
Warm weer vormt voor bepaalde mensen een groter risico dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat hun temperatuurregulatie vaak slechter en het dorstgevoel verminderd is. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, mensen met overgewicht en jonge kinderen (0-2 jaar) zijn extra kwetsbaar. Daarnaast kan het gebruik van specifieke geneesmiddelen leiden tot gezondheidsrisico’s bij aanhoudend warm weer.
Effecten van aanhoudend warm weer
Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Klachten zijn soms vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid of hoofdpijn. Maar ook uitdroging is een probleem: hierdoor kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan! Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening erg gevaarlijk zijn.
Wat kunt u zelf doen?
Om uitdroging of andere problemen bij hitte te voorkomen kunt u zich houden aan een aantal richtlijnen van het RIVM. Op www.rivm.nl/hitte leest er meer over. Hier staan ook tips over wat u kunt doen om de gevolgen van hitte te verminderen. Ook GGD Zuid-Holland Zuid zette de tips op een rij (afbeelding).
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.