De Hoeksche Waard is een nieuwe fietsroute rijker: ‘In de voetsporen van de Canadezen’. Gemeente Hoeksche Waard stelde deze route samen in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. De tocht van ruim 36 kilometer is uitgezet in het oostelijk deel van de Hoeksche Waard waar onze bevrijders, de Canadezen, zich voornamelijk ophielden. De route voert de fietser onder andere langs plaatsen die de Canadezen bezochten of waar zij hun bivak hadden opgeslagen. Daarnaast zijn nog andere historische plekken opgenomen in de route. Wethouder Paul Boogaard plakte vandaag in ’s-Gravendeel de laatste routesticker.
Het idee voor de fietsroute ontstond tijdens het maken van de Vrijheidskrant
In april kwam de Vrijheidskrant uit, een Hoeksche Waardse uitgave ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Tijdens het samenstellen van de inhoud bleek dat er niet veel bekend was over de bevrijders van ons eiland. Wel dat het de Canadezen waren, maar van welke eenheden waren zij en waren het wel alleen maar Canadezen? Gemeente Hoeksche Waard dook de (inter)nationale archieven in en haalde zo behoorlijk wat informatie naar boven. Het onderzoek leidde uiteindelijk tot deze fietsroute. Stichting Oud-Puttershoek, Historische Vereniging ’s-Gravendeel en Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen zorgden voor een groot deel van het fotomateriaal.
Wethouder Boogaard is trots op de uitgave van de fietsroute
“Aan de hand van 17 infopunten fiets je langs een stukje Hoeksche Waardse geschiedenis dat tot nu toe wat onderbelicht is gebleven.” Als bestuurlijk verantwoordelijke voor 75 jaar vrijheid in de Hoeksche Waard is hij ook trots op de medewerkers die de route hebben samengesteld. “Het is geweldig om te zien wat deze enthousiaste collega’s, vanuit persoonlijke interesse en veelal in hun vrije tijd in elkaar hebben gezet. Het vele werk heeft geleid tot een nieuwe, prachtige fietsroute en –brochure. Iets waar wij allemaal van kunnen genieten.”
De fietsroute ‘In de voetsporen van de Canadezen’ kunt u hier downloaden . Ook wordt een papieren versie verspreid over een aantal openbare gebouwen zoals de bibliotheken en gemeentehuizen.
Later dit jaar volgt nog een historische publicatie over dit onderwerp
Tijdens het onderzoek kwam er veel informatie naar boven uit zowel het gemeentelijk archief, als ook nationale en Canadese (oorlogs)archieven. Deze informatie wordt gebundeld tot de historische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’ en verschijnt later dit jaar.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.