Eén gezamenlijk label voor streekproducten, een vacaturebank voor de regio, een netwerk van onderwijscampussen én meer waterstoftankstations. Een greep uit de projecten waarmee de regio Zuid-Hollandse Delta aan de slag gaat. 3 eilanden – 6 gemeenten – staan te trappelen om zich te ontwikkelen tot koploper op het gebied van agrifood, landschap en toerisme, zorg, duurzaamheid en innovatie.
Met de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta bundelen de gemeenten Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Nissewaard en Westvoorne de krachten om hun aantrekkelijkheid en vitaliteit te versterken. Op vrijdag 17 juli ondertekenden de 6 burgemeesters op het eiland Tiengemeten – als een symbolisch knooppunt van alle gemeenten – de definitieve Regio Deal. De eilanden hebben voor hun ambities een bedrag van € 7,5 miljoen van het Rijk ontvangen en dragen daar zelf nog eens € 7,5 miljoen aan bij. Symbolisch legden de burgemeesters en betrokken wethouders ieder een puzzelstuk in de vorm van hun gemeente: elk puzzelstuk is nodig om de puzzel compleet te maken. Zo vormen de gemeenten met elkaar een sterke regio.
Vliegwiel
“We hebben elkaar nodig en samen kunnen we onze positie versterken. De Regio Deal zet het vliegwiel in werking”, aldus Foort van Oosten, burgemeester van de gemeente Nissewaard, op het eiland Voorne-Putten. “We wonen in een prachtig en vitale regio. Door samen te werken kunnen we de uitdagingen voor de toekomst beter aan.” De burgemeester van Goeree-Overflakkee, Ada Grootenboer-Dubbelman, vult aan: “Samen zorgen we ervoor dat we in de toekomst voor onze inwoners een regio zijn waar het uitzonderlijk goed wonen, werken en verblijven is.”
De Zuid-Hollandse Delta is een bijzonder gebied, met de haven van Rotterdam in het noorden en de haven van Antwerpen in het zuiden. De 6 gemeenten zijn heel verschillend, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het hele gebied met zo’n 300.000 inwoners heeft sterke punten op het gebied van agrifood, duurzame industrie, logistiek, handel, toerisme en recreatie. Het landschappelijke karakter is een grote plus, met Natura 2000-gebieden Voordelta en Haringvliet.
“De uitdaging is om economische groei, duurzaamheid en natuur hand in hand te laten gaan en zo een kwaliteitsimpuls aan de regio te geven”, vat burgemeester Bram van Hemmen van Hoeksche Waard samen. “Innovatie is daarbij de sleutel.”
Uitdagingen
De regio is vitaal en wil dat blijven. Uitdagingen zijn het tegengaan van de vergrijzing, ontgroening en een dalende beroepsbevolking. Tegelijkertijd zijn er inwoners die niet goed de aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat de regio in 2025 circa 20.000 nieuwe werknemers nodig heeft, terwijl er nu dagelijks ongeveer 56.000 mensen uit de regio reizen om elders te werken. De 6 gemeenten willen talent graag behouden voor de regio.
Er is een toenemende behoefte aan balans tussen economische groei en natuur. Klimaatverandering, duurzaamheid en toekomstbestendige landbouw vragen landelijk – en ook in de regio – om aandacht.
Groot en klein
De samenwerkende gemeenten gaan door de ondertekening van de Regio Deal samen aan de slag op het gebied van duurzaamheid, agrifood, landschap en toerisme en onderwijs en arbeidsmarkt. Dat doen de gemeenten niet alleen, zij werken aan de hand van het zogenaamde Triple helix model hierbij intensief samen met het onderwijs en ondernemers. De ambities worden met grote én kleine projecten gerealiseerd. Zo komt er een proef met mobiele zonnecellen bij een agrarisch bedrijf, om te kijken of het lukt zelfvoorzienend te worden. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met bokashi. Dit is een vorm van fermenteren van organisch materiaal zónder CO2-uitstoot. Daarnaast wordt het netwerk van waterstofvulstations in de regio uitgebreid.
Met de herstructurering van de verouderde campings en de transformatie van oude jachthaven naar veelzijdig watercentrum zet men de eerste stappen op het gebied van toerisme. De projecten om de natuur van het Haringvliet meer bekend, toegankelijk en beleefbaar te maken, worden nu opgestart. De gemeenten willen bovendien zorgen voor een ‘dekkend onderwijsaanbod’ in de regio, voor de sectoren agrifood, toerisme en recreatie, duurzaamheid, zorg en innovatie-techniek. Daarbij zijn de drie campussen in Goeree-Overflakkee, Brielle en Hoeksche Waard belangrijk. In aanvulling daarop komt een regionale online vacaturebank, waar werkzoekenden in één oogopslag zien welke vacatures in de Zuid-Hollandse Delta openstaan.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.