Het nieuwe Europese landbouwbeleid ligt op de tekentafel. Het is duidelijk dat dit voor meer vergroening in de landbouw moet gaan zorgen. Maar hoe moet dat gebeuren? Ruim een jaar geleden sloeg de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW) samen met acht andere akkerbouw collectieven de handen ineen om hier, vooruitlopend op het nieuwe beleid, al hard mee aan de slag te gaan. Door middel van het landelijk pilotproject ‘Akkerbelt’ wordt nu onderzocht hoe de kansen voor een groenere akkerbouw beter benut kunnen worden. In de Hoeksche Waard zijn de eerste resultaten van de pilot al zichtbaar.
Vergroening is het sleutelwoord
Vergroening moet het sleutelwoord worden van het nieuwe EU-landbouwbeleid. Vergroenen is een belangrijke stap om te zorgen dat productie op een duurzamere manier gebeurt. Maar hoe gaat dat nieuwe beleid er uitzien? Wordt het praktisch en uitvoerbaar? Door middel van de Akkerbelt pilot is CCHW hier proactief mee aan de slag gegaan. De negen gebieden van de akkerbouwcollectieven in de pilot Akkerbelt vormen samen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse akkerbouw, van Zeeland tot aan noordoost Groningen. Ieder gebied test de maatregelen die het beste bij het gebied passen.
De boer als ‘landschapsproducent’
Kenmerkend voor de Hoeksche Waard is de zogenaamde ‘groenblauwe dooradering met de veelal beplante dijken, de kreken en sloten, en de grote lengte aan akkerranden. Een uniek landschap, wat we willen beschermen en behouden. De maatregelen in de Hoeksche Waard voor de pilot Akkerbelt sluiten hier naadloos op aan. Vijf akkerbouwers beproeven verschillende maatregelen die aansluiten bij het landschap en de biodiversiteit bevorderen. Dit zijn maatregelen waarbij onder andere meer soorten akkerranden, met verschillende plantensoorten en verschillend beheer op elkaar worden afgestemd. Maar bijvoorbeeld ook een gefaseerd maaibeheer, niet alleen voor de akkerranden maar ook voor de slootkanten, de ‘taluds’. Daar is nog veel winst voor de biodiversiteit te behalen. Zo wordt een mozaïek aan natuurvriendelijke maatregelen gerealiseerd, waarmee de akkerbouw verder kan werken aan duurzaamheid en vergroening. Boeren worden zo behalve voedselproducent, ook in toenemende mate ‘landschapsproducent’. Een rol waar we de boeren hard voor nodig hebben!
Werkt het?
Om ervaringen uit te wisselen zijn de deelnemende boeren op 14 juli op uitnodiging van CCHW met en bij elkaar het veld ingegaan. Het probleem dit voorjaar was de lange droge periode, waardoor de nieuw ingezaaide randen niet altijd goed erbij stonden, en randen die vorig najaar zijn ingezaaid ook last kregen van de droogte. Ook de inpasbaarheid van de kleinschalige maatregelen in de bedrijfsvoering bleek een belangrijk aandachtspunt. Toch zijn de eerste ervaringen veelal positief en bleken de eerste positieve resultaten voor de biodiversiteit op het eiland al zichtbaar voor de deelnemers.
Ervaringen uitwisselen met andere akkerbouwers
Om de ervaringen en kennis met meer boeren te delen, wordt er op woensdagmiddag 22 juli op een akkerbouwbedrijf nabij Strijen een bijeenkomst gehouden met alle huidige akkerrandendeelnemers in de Hoeksche Waard. Ook akkerbouwers uit de Hoeksche Waard die geen lid zijn van CCHW zijn van harte welkom. Aanmelden via [email protected]. In verband met de coronamaatregelen is er een maximum aantal deelnemers van 30.
Samen doen
Het behouden van het kenmerkende landschap van de Hoeksche Waard en de versterking van de biodiversiteit is zeker niet alleen een zaak van de boeren. Iedereen kan daar een positieve bijdrage aan leveren. Daarom is er op donderdagmiddag 23 juli op hetzelfde akkerbouwbedrijf bij Strijen een bijeenkomst voor gebiedspartijen, zoals gemeente, waterschap en provincie en andere organisaties en bedrijven die de vergroening hoog in het vaandel hebben. Zo kunnen we met elkaar kijken hoe we nog beter kunnen samenwerken, om steeds betere resultaten te behalen voor de biodiversiteit.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.