OUD-BEIJERLAND – Na de school een echte baan. Daar gaan ZML De Ark en Cavent zich samen voor inzetten. En om een baan te vinden moet je weten wat je kunt en moet je weten wat je leuk vindt. Daar kom je achter door ‘in het echie’ ervaring op te doen. In een bedrijf en je handen uit de mouwen steken, meewerken met de anderen en ervaren of je dat leuk vind. En kijken wat er bij je past. Leerlingen van De Ark gaan dat nu ook doen bij Cavent Tuin. De eersten zijn gestart.
ZML De Ark is de school in de Hoeksche Waard voor kinderen die moeilijk kunnen leren. Al langere tijd werkt De Ark samen met het bedrijfsleven om hun leerlingen kennis te laten maken met allerlei beroepen. Zeker één dagdeel in de week lopen ze mee in een bedrijf. Met steeds meer bedrijven zijn er afspraken maar een groenbedrijf ontbrak daar nog in.
Daar gaat de samenwerking met Cavent Tuin nu in voorzien. Cavent Tuin is het leerwerkbedrijf van Cavent. Ze doen tuinonderhoud, maar in de Mookhoek zijn er ook een akker, een tuin en een kas waar allerlei groenten worden verbouwd.
Het is best een beetje fris en het heeft ’s nachts geregend als het ploegje leerlingen van De Ark winterpenen aan het oogsten is op de akker van Cavent Tuin. Het deert ze niet. Ze zijn goed ingepakt en er wordt hard gewerkt. Daar krijg je het warm van. En vies worden mag. Het is goed opletten; de meeste penen zijn goed, maar er zijn er tussen die kapot zijn of waar de beesten aan gezeten hebben. Die kunnen niet naar de winkel en die moeten uit gesorteerd worden.
Docent Ingrid de Jong van De Ark werkt mee. “Dit is waar ik van gedroomd heb. Vroeger heb ik op kantoor gewerkt , maar zo met de leerlingen in het groen werken dat is wel het mooiste”. Al meer dan een jaar is ze aan het opbouwen met het groenonderwijs. “Op het binnenterrein van onze school zijn we al gestart met een paar perken met moestuin. Als we naar ons nieuwe gebouw aan de Graaf van Egmontstraat gaan dan komt daar een hele tuin achter te liggen, maar dit is echt groot. En het is hier net een echt bedrijf, daar leren ze van.”
Luc is een van de leerlingen. Hij weet het al zeker. Hij wil later tuinonderhoud gaan doen. Dan mag hij werken met echte machines. Spannend en ook wel stoer. Ilse, een van de andere leerlingen weet het nog niet zo. Ze staat de penen te sorteren. Trots laat ze de grote en knaloranje penen zien. Best wel gezellig om zo samen te werken. “Maar misschien wil ik toch liever in de zorg gaan werken. Iets met kinderen”, legt ze uit.
Rachel ’t Jong van Cavent Tuin werkt ook mee. “We beginnen nu met heel simpel werk”, legt ze uit. “En rustig aan, maar stapje voor stapje gaan we moeilijkere dingen doen. Dan kunnen we zien waar de leerlingen goed in zijn”. Als de leerlingen het goed doen mogen ze over een tijdje mee naar de klanten van Cavent Tuin om tuinen te onderhouden. Dan gaan ze mee met de werkploeg op de wagen. “Dan kan je echt trots zijn op je werk” vertelt Rachel. “Dat je echt werk doet voor een klant en dat je er dan ook voor moet zorgen dat die tevreden is. Daar groei je van.” En misschien mag Luc wel meehelpen bij het onderhoud van de machines.
Lang niet iedereen die bij Cavent Tuin komt stage lopen hoeft later een baan te krijgen in het groen. Voor de leerlingen van De Ark is dat niet anders. “Bij ons leer je vooral hoe je goed moet werken. Op tijd komen, samenwerken, afspraken nakomen, netjes werken en veilig werken. Als je dat bij ons kan dan kun je dat overal. En als je er bij ons achter komt dat je een ander beroep eigenlijk veel leuker vindt dan helpen we je ook daar een plek te vinden.“ Dat dat werkt blijkt wel. Vorig jaar heeft tweederde van de deelnemers van Cavent Tuin een betaalde baan gevonden.
“ Het was best bijzonder dat we nog niet met Cavent samenwerkten”, vertelt Eugene Schilperoordt. Hij is directeur van De Ark en hij is de initiator van het stageprogramma. “ Cavent en wij werken voor dezelfde groep mensen. Leerlingen van onze school gaan bijvoorbeeld ook weer logeren bij Cavent of gaan er naar de BSO en toch deden we nog niet zoveel samen. Ik vind dit wel een kans om te ervaren wat we voor elkaar en voor onze leerlingen kunnen betekenen. Er is vast nog meer mogelijk”
En wat je ook leert op je stage is dat het om 10 uur pauze is. Lekker aan een warme kop thee of koffie. Misschien wel met een gevulde koek. Gauw naar binnen!
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.