Per 1 januari werkt de gemeente Hoeksche Waard volgens een nieuw begraafplaatsenbeleid. Maar wat betekent dat nu precies voor de inwoners van de Hoeksche Waard en wat verandert er precies?
Uniformiteit in dienstverlening, tarieven en meer keuzemogelijkheden
Na de fusie bestonden er in de Hoeksche Waard nog verschillen in dienstverlening, tarieven en keuzemogelijkheden als het gaat om begraven. Per 1 januari gelden voor alle inwoners dezelfde voorwaarden en mogelijkheden. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij:
- U heeft de keuze tussen een algemeen graf voor 15 jaar of een particulier graf voor 10, 25 of 35 jaar.
- Kindergraven worden uitgegeven voor 70 jaar tegen een kleine bijdrage in de onderhoudskosten.
- De mogelijkheden om as te bewaren of uit te strooien zijn verruimd.
- Op veel begraafplaatsen waar actief wordt geruimd staat al een centraal gedenkmonument waar nabestaanden hun overleden dierbaren kunnen herdenken. Op sommige daarvan kan dat met een naamplaatje (gratis ter beschikking gesteld door de gemeente). In de loop van 2021/2022 past de gemeente de overige gedenkmonumenten aan zodat ook daar naamplaatjes op aangebracht kunnen worden. Daarnaast plaatst de gemeente op de begraafplaatsen in Cillaarshoek, Goudswaard, Piershil, Strijen en Strijensas een centraal gedenkmonument.
Biodiversiteit
De bestaande begraafplaatsen behouden hun unieke en groene karakter. De gemeente hanteert een hoog onderhoudsniveau (A). Op (delen van) begraafplaatsen die zich daarvoor lenen gaat de gemeente de biodiversiteit vergroten.
Meer informatie
Op www.gemeentehw.nl vindt u onder ‘Direct regelen & informatie’ / ‘Levensgebeurtenissen’ uitgebreide informatie over begraven in de Hoeksche Waard.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.