Hoeksche Waard – Nog tot eind februari kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties ideeën indienen voor de Duurzaamheidsprijs 2021 van gemeente Hoeksche Waard. Het gaat om ideeën die de Hoeksche Waard duurzamer maken. Het kunnen ideeën zijn om energie te besparen, afval te verminderen of te hergebruiken, biodiversiteit te bevorderen, om overtollig regenwater op te vangen enzovoort. Alle initiatieven helpen, groot en klein.
De winnaar van de Duurzaamheidsprijs ontvangt een geldprijs van maximaal € 10.000,- om daarmee zijn of haar idee uit te voeren. De ingediende initiatieven worden beoordeeld door een jury. Deze jury kijkt onder andere naar het effect op de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, op uitvoerbaarheid en in hoeverre het idee uniek is.
In dit artikel stellen we de juryleden aan u voor
Merijn van den Hoogenhoff – beheerder van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland
Merijn is een echt buitenmens en geniet van de natuur om hem heen. Hij noemt zichzelf ook wel ‘natuurdominee’. Hij is bijna dagelijks bezig met het opruimen van zwerfafval en wandelt ook regelmatig van huis naar zijn werk, een route van zo’n 6 kilometer, om zwerfafval op te ruimen. Zijn motto is: “alles wat je raapt is weg en komt niet meer in het milieu of in de zee terecht.”
Vincent van der Meer – inwoner van Oud-Beijerland
Vincent wenst een fijn milieu voor iedereen en in het bijzonder voor zijn zoontje van 1 jaar. Hij geniet van de mooie natuur in de Hoeksche Waard en heeft zijn huis zo duurzaam mogelijk gemaakt bij de bouw in 2016. Er kwamen zonnepanelen, een ventilatiesysteem en een warmtepompinstallatie. Bij het verbouwen, of bouwen van een huis is zijn tip om deze zaken ook zeker te overwegen. Het viel hemzelf reuze mee en hij spoort graag anderen aan om ook te verduurzamen.
Marleen Gulden – eigenaar van Iamoo en Eco Concept Group in Nieuw-Beijerland
Zij staat voor sociaal, lokaal en duurzaam ondernemen. Ze levert duurzame relatiegeschenken en wil bijdragen aan minder afval, minder CO2 uitstoot en minder voorraad. In het ‘upcycle lab’ maken ze allerlei nieuwe waardevolle producten uit verschillende afvalmaterialen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de laptophoezen die gemaakt zijn voor de gemeente. Deze zijn gemaakt van de oude bedrijfskleding.
Sonja Krau – secretaris van de Imkersvereniging Hoeksche Waard
Deze vereniging zet zich in voor de honingbij, bestuivingsinsecten en de natuur in het algemeen. Het motto is: “als we goed voor de natuur zorgen, zorgt de natuur goed voor ons”. De honingbij heeft een enorm belangrijke bijdrage in onze voedselvoorziening. De fascinatie voor het imkeren in balans met de natuur wil de Imkersvereniging graag met jong en oud delen.
Huibert Steen – wethouder duurzaamheid van de gemeente is voorzitter van de jury
Hij is trots op de natuur en de ruimte in de Hoeksche Waard en de stappen die al gezet worden om nog duurzamer te worden. Er kunnen ook nog veel mooie stappen gezet worden. “Er is veel potentie om tot een 10 uit te groeien”, aldus de wethouder. “Met de duurzaamheidsprijs willen we inwoners en maatschappelijke partijen stimuleren om aan de slag te gaan met duurzaamheid en zo ook weer anderen inspireren.”
Meedoen?
Ideeën indienen kan via de pagina over de Duurzaamheidsprijs. Hier vindt u alle informatie, een digitaal formulier om mee te doen en het juryreglement. Meedoen aan de Duurzaamheidsprijs kan tot zondag 28 februari. In maart maakt de jury uit alle inzendingen 5 nominaties bekend. De prijsuitreiking vindt plaats in april.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.