Westmaas – De mens is een complex organisme en is continu in verandering. In ons lichaam vinden vele processen plaats die worden beïnvloed door externe factoren (bijvoorbeeld eten en drinken). Om gezond te blijven reguleert het lichaam deze processen onder invloed van onder andere hormonen. De naam hormoon is en afkorting van het Griekse woord ´hormao´ dat ‘in beweging zetten´ betekent. Dit is dan ook precies wat hormonen doen: ze zijn kleine chemische boodschappers in ons lichaam en werken als communicatie tussen de cellen in ons lichaam.
Hoe werkt het endocriene systeem?
Hormonen reizen via de bloedsomloop van de plek waar ze worden uitgescheiden (bijvoorbeeld de schildklier) naar de plek waar ze een effect moeten hebben (bijvoorbeeld de darmen of het hart). Het gehele hormoonsysteem samen wordt het endocriene systeem genoemd. Het endocriene systeem bestaat uit de epifyse en de hypofyse in de hersenen, de schildklier en bijschildklieren, de thymusklier, alvleesklier, bijnieren en tot slot de geslachtsklieren. Het is een ingewikkeld, nauw gereguleerd systeem dat vergelijkbaar is met
een thermostaat. Als er te veel hormonen worden geproduceerd door een klier, schakelt het systeem uit om de hormoonhuishouding in balans te houden. Als er te weinig hormonen wordt geproduceerd, wordt het systeem ingeschakeld en worden er meer hormonen geproduceerd.
De stressreactie
Wanneer het lichaam een stressreactie ervaart, door bijvoorbeeld spanning of een emotionele gebeurtenis, treden er twee reacties op. Eerst maakt het lichaam een hoop adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten. Vervolgens zorgt het lichaam voor de aanmaak van cortisol. Adrenaline en cortisol zijn elkaar tegenhangers.
Cortisol maakt het mogelijk om voor een langere periode te ´overleven´. Wanneer er sprake is van chronische stress (een stressreactie welke langer dan 25 minuten duurt!) produceert het lichaam echter continu cortisol. Cortisol is een afbraakhormoon wat het lichaam fysiek en mentaal uitput.
Een langdurig te hoog cortisol gehalte kan zich uiten in de volgende gezondheidsklachten:
- • Slaapproblemen vanwege een energietekort en een verhoogde alertheid
- • Overgewicht vanwege een verhoogde insulineproductie
- • Spierafbraak door een verhoogd energiebehoefte
- • Vermoeidheidsklachten door verhoogde energiebehoefte
- • Darmklachten zoals obstipatie, diarree of buikpijn
- • Depressieve gevoelens door negatievere gedachten
- • Een verzwakt immuunsysteem door langere periodes van lichamelijke overbelasting
Endorfine
Langdurige stress zorgt er ook voor dat het endorfine gehalte in het lichaam daalt. Normaal gesproken werkt endorfine juist tegen stress. Het voorkomt bijvoorbeeld dat er cortisol wordt aangemaakt. Doordat er minder endorfine wordt aangemaakt en automatisch ook minder serotonine (onze natuurlijke antidepressiva), is de kans op depressieve gevoelens en uiteindelijk een burn-out veel groter.
Hoe kom je weer in balans?
Om je hormonen weer in balans te krijgen is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de stress. Komt de stress bijvoorbeeld door je werk, je relatie, een ziekte, medicatie etc? Of een combinatie van meerdere factoren? Zodra je de oorzaak weet kun je deze gericht aanpakken. De onderstaande adviezen kunnen je hierbij een handje helpen:
- • Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet 3 voedende hoofdmaaltijden, kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten. Denk aan granen, groenten, fruit, noten, pitten en zaden.
- • Zorg voor een goed slaappatroon. Met hoeveel uur slaap voel jij je uitgerust? Meestal is dit 7 á 8 uur. Kijk 2 uur voordat je gaat slapen niet (of zo min mogelijk) op een beeldscherm en doe wellicht een meditatie voor het slapengaan. Daarnaast raad ik ook aan om 4 uur voor het slapengaan geen koffie meer te drinken.
- • Zorg ook gedurende de dag voor voldoende ontspanning. Lees een boek, maak een wandeling door de natuur of speel een potje voetbal met je kinderen.
- • Beweeg! Beweging heeft een grote positieve impact op onze hersenen en onze hormoonhuishouding. Het laat je goed voelen. Trek je sportschoenen aan en beweeg, het liefste buiten want: daglicht heeft ook een positieve invloed op o.a. ons humeur, immuunsysteem en endorfine- en serotonine gehalte.
Test je stress!
Als je merkt dat je veel van de eerdergenoemde gezondheidsklachten ervaart, is de kans groot dat je hormonen uit balans zijn. Om dit zeker te kunnen weten kun je ervoor kiezen om een uitgebreid bloedonderzoek uit te voeren bij Gezondheidspraktijk Noordzij. Aan de hand van een vingerprik(je) wordt je bloed getest om meerdere belangrijke waardes, zoals o.a. het vitaminen- en mineralenpanel en verstoringen zoals een hormonale disbalans. Klik hier voor meer informatie of stuur een e-mail naar [email protected] voor vragen of het maken van een afspraak.
- Gezondheidspraktijk Noordzij
- T: 06 36 000 180
- E: [email protected]
- I: www.praktijknoordzij.nl
- En volg ze op Facebook en Instagram.
- Adres: Beneden Nieuwstraat 1a | 3273 BB Westmaas
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.