Heeft soja invloed op onze hormonen?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Gezondheidspraktijk noordzij

Tofu, miso, tempeh, edamame – soja is er in allerlei vormen en bewerkingen. Er wordt vaak over soja gesuggereerd dat het ongezond is. Zo zou het bepaalde oestrogenen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Ook zou het de kans op borstkanker bij vrouwen verhogen, alsmede prostaatkanker bij mannen. Maar klopt dit? En zijn deze claims wetenschappelijk bewezen? Romy Noordzij, eigenaresse van Gezondheidspraktijk Noordzij, licht het toe in dit artikel. 

Wat is soja?

Soja is extreem rijk aan voedingsstoffen. Een schaaltje edamame bevat bijvoorbeeld 189 calorieën, 11,5 gram koolhydraten, 16,9 gram eiwit, 8,1 gram vetten (grotendeels onverzadigd), 8,1 gram vezels, vitamine C, vitamine K, thiamine, riboflavine, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangaan en koper. Daarnaast biedt soja een goed opneembare bron van eiwitten, dus past het perfect in een plantaardig dieet. 

Soja en hormonen

Sojabonen bevatten van nature isoflavonen, welke vaak worden aangeduid als fyto-oestrogenen omdat ze een chemische structuur hebben die vergelijkbaar is met het menselijke hormoon oestrogeen. Er wordt vaak gedacht dat isoflavonen oestrogeenachtige effecten op ons lichaam hebben. Zo zouden vrouwen vaker last hebben van overgangsklachten en de kans op borstkanker zou worden vergroot. Ook bij mannen zou soja de productie van testosteron negatief beïnvloeden, en het risico op prostaatkanker verhogen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Het enige onderzoek dat heeft bewezen dat isoflavonen een schadelijk effect op onze gezondheid hebben werd uitgevoerd door het toedienen van pure isoflavonen en hoge doseringen bij proefdieren. Het is echter bewezen dat dieren isoflavonen op een andere en veel efficiëntere manier verteren dan mensen. Dit onderzoek kan dus niet worden vergeleken met het effect van isoflavonen op mensen. Bovendien kan het gebruik van hoge doseringen pure isoflavonen niet worden vergeleken met het consumeren van isoflavonen uit sojaproducten. Deze bevatten namelijk lagere hoeveelheden en tientallen andere voedingsstoffen waardoor de opname van isoflavonen wordt beperkt. 

Uitvoerig onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, het wereldfonds voor kankeronderzoek en de WHO concluderen tot slot allemaal dat sojaproducten als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet veilig zijn. Soja is dus met mate gezond in een gevarieerd voedingspatroon. 

Gratis telefonisch voedingsadviesgesprek

Wil jij meer advies over voeding en gezondheid? Romy van Gezondheidspraktijk Noordzij helpt je hier graag bij! Meld je aan voor een gratis telefonisch voedingsadviesgesprek via haar website www.praktijknoordzij.nl 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren