Hoeksche Waard – ‘HW zoemt’ is in 2019 opgericht naar aanleiding van een oproep van de Gemeente Hoeksche Waard om mee te denken over het onderwerp ‘insectensterfte’. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot een organisatie waar ongeveer 45 deelnemers een gezamenlijk doel hebben en wel het werken aan het herstel van de biodiversiteit in de Hoeksche Waard. De deelnemers vertegenwoordigen de burgerij, maar ook organisaties zoals Water Natuurlijk , Gemeente Hoeksche Waard, Plukhoek Mookhoek, Hoeksche Waards Landschap, Natuurmonumenten en Rietgors/CCHW. Er is geen limiet gesteld aan het aantal deelnemers en via facebook ‘HW zoemt’ staat het burgers en organisaties vrij om zich aan te melden als deelnemer.
HW zoemt ondersteunde van meet af aan de initiatieven van de landelijke stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dit is een landelijke initiatief van onder meer boeren, burgers, natuurorganisaties, overheden, universiteiten, banken en bedrijven met als doel het verlies aan variatie in plant- en diersoorten om te buigen naar herstel hiervan. HW Zoemt kreeg hiervoor eerder een bijdrage uit het innovatiefonds van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarmee activiteiten ondersteund worden zoals aangepast groenbeheer, voorlichting aan boeren en burgers en aanplanten knotbomen en struweel.
Om uitgebreid te profiteren van de kennis en kunde van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft HW zoemt een verzoek ingediend om supporter te mogen worden. HW zoemt heeft eind april 2021 het verheugende bericht ontvangen dat zij met ingang van 26 april officieel supporter zijn van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel (www.samenvoorbiodiversiteit.nl). Het is aan te bevelen om eens ruim de tijd te nemen voor het doornemen van hun schitterende website met veel informatie over het verbeteren van de biodiversiteit.
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel kent ook een publiciteitscampagne genaamd ‘maak grijs groener’ (www.maakgrijsgroener.nl). Indien je benieuwd bent hoe je kunt bijdragen aan een groenere, meer biodiverse omgeving doe dan de op deze website vermelde ‘biodiversiteitswijzer’. Met deze campagne kunnen burgers kennismaken met het begrip biodiversiteit en worden handvaten gegeven om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.