Sinds 16 maart is de Korendijkse Slikken op slot gegaan om de rust te garanderen voor diverse vogels in het gebied. Vaste bezoekers aan het gebied hadden vast al gezien dat een zeearendenpaar druk bezig was om in het westelijke punt een nest te bouwen. En met succes! Op 23 april was er een gematigd ‘hoera’ onder de boswachters bij het zien van een jong. Een paar dagen later volgde het tweede jong. Het was nog pril en er kon nog veel misgaan. Maar nu mogen de beschuit met muisjes dan toch op tafel komen. Blauwe muisjes, want het kuiken is een jongen.
Nou ja, kuiken. Met ruim 4 kilo is het behoorlijk kuiken. Hoewel er in het begin twee jongen werden gezien, blijkt er nu één gezonde jonge zeearend in het nest te zitten. Waarschijnlijk is het andere jong, dat later is geboren en daarmee achterstand had op de oudste en grootste, uit het nest gegooid.
Ring- en zenderactie
Een paar weken geleden vond er door de Werkgroep Zeearend een ring- en zenderactie plaats bij het nest in de Korendijkse Slikken. Natuurmonumenten en de Werkgroep Zeearend werden bij deze actie ondersteund door Rijkswaterstaat met een boot. Omdat het gebied is afgesloten en je vanaf het land moeilijk bij het nest kan komen, vond de actie vanaf het water plaats. Dirk van Straalen, voorzitter van de werkgroep was bij deze actie aanwezig. “Dit onderzoek naar de zeearend in Nederland loopt al drie jaar en heeft als doel meer te weten te komen over deze soort in ons land. Vooral op het gebied van ecologie is het van belang om te weten hoeveel rust Nederland nog heeft voor de zeearend. Daarnaast krijgen we meer inzicht in onnatuurlijke sterfgevallen en kunnen we deze resultaten gebruiken voor maatwerk en bescherming van de soort. Bijvoorbeeld door te pleiten voor voorzieningen bij windparken.”
De actie nam alles bij elkaar nog geen uur in beslag. Een klimmer gaat de 18 meter hoge boom in en laat het jong met een hijskraantje naar beneden zakken. Deze klimmer blijft tijdens het ringen en zenderen boven in het nest. “Het jong zag er gezond en fit uit. Naast een metalen zwarte ring met inscriptie om de poot, kreeg de vogel ook een zendertje op de rug. Deze zender weegt in verhouding 1% van zijn lichaamsgewicht en geeft vanaf het moment dat de vogel uitvliegt informatie over vlieghoogtes en locaties. Relevante informatie die wij gebruiken voor ons onderzoek,” aldus Dirk.
Meerwaarde delta
Dit jaar waren er relatief weinig succesvolle broedparen van zeearenden in de delta. Daarom is het extra bijzonder dat het paar van de Korendijkse Slikken als enige wel succesvol was. Een reden voor dit lage aantal kan het extreme weer zijn van begin dit jaar, waarbij de twee nesten in de Biesbosch zijn gesneuveld.
Uit de waarneming in het nest blijkt wel dat de Spuimonding en het Haringvliet voldoende voedsel biedt voor deze soort. Op het menu van de jonge zeearend stonden brandgans, meerkoet, brasem, houtduif en haas. Opvallend was een grote snoek die in het nest lag.
Rust versus beleving
De boswachters van Natuurmonumenten riepen eerder al op dat mensen niet met eigen bootje vanaf het Spui naar het nest moesten varen. Boswachter Chantal van Burg: “Rust was en is nog steeds belangrijk voor dit jonge gezin. Wij zijn natuurlijk apetrots dat het goed gaat en dat dit zeearendenpaar de Korendijkse Slikken heeft uitgekozen als kraamkamer. Bovendien sterkt het ons in de eerder gemaakte keuze om in dit gedeelte geen recreatie toe te staan. En in het deel met de wandelroute, is er in de meest belangrijke tijd vijf maanden rust. Dit is vooral voor de bruine kiekendief van belang, maar andere soorten profiteren hier ook van. Dat toont dit broedsucces wel aan.”
Zelf bewonderen
Het duurt nog even voordat de jonge zeearend echt uitvliegt. Net als bij kinderen verloopt dit met kleine stapjes. Het begint met een beetje wapperen van z’n vleugels en oefenen op de grond. Eind juli, begin augustus maakt de arend zijn eerste vluchten. Vanaf 16 juli gaat het wandelpad weer open en kunnen bezoekers zelf een kijkje nemen. Chantal: “Grote kans dat de zeearenden tot half augustus rondvliegen en nog zichtbaar zijn bij het nest en in de Spuimonding. Neem je verrekijker dus mee en blijf goed omhoog kijken tijdens je bezoek aan de natuur!”
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.