Bomen snoeien met beleid

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

De Boomdijk tussen Klaaswaal en Strijen en Klaaswaal doet zijn naam eer aan. Langs deze dijk staan ruim 1.500 essen, esdoorns, iepen, lindes en wilgen. „Om de 3 jaar inspecteren we alle bomen in ons werkgebied op veiligheid en eventuele ziektes”, zegt André Goulooze van Hollandse Delta. De waterschapsbomen staan allemaal langs dijken of polderwegen buiten de bebouwde kom.

Het snoeien gebeurt niet zomaar in het wilde weg. Zo heeft elke boom een eigen paspoort. „Daarin houden we bij hoe het met de gezondheid van de boom is gesteld”, zegt André. „Je kunt het vergelijken met het patiëntendossier van de dokter.” Als een boom meer aandacht nodig heeft dan volgt een jaarlijkse inspectie. „We stellen dan een onderhoudsplan op over de snoei of eventuele kap. De uitvoering volgt in het jaar na de inspectie.

Populier is populair

In totaal heeft Hollandse Delta zo’n 60.000 bomen in beheer. Verreweg de meeste verkeren in een goede conditie. De populier komt het meest voor. „Je ziet ze vaak langs de waterkant staan, net als de wilgen”, weet André. „Essen, iepen, esdoorns, wilgen en eiken staan meestal langs dijken en polderwegen.” Op sommige plaatsen groeien ook fruitbomen en walnoten.

Veiligheid 

Het snoeien van de bomen is nu volop aan de gang. „We doen dat vanuit hoogwerkers die meestal langs de weg staan.” Dan kan voor enige vertraging zorgen voor auto’s en fietsers. In de meeste gevallen is het oponthoud maar van korte duur, omdat de hoogwerker zich steeds verplaatst. „En we waarschuwen het verkeer in de regio’s waar we aan het werk zijn met borden en spandoeken langs de weg.”

De helft van de bomen is meer dan 30 jaar oud. De kans op ziektes neemt daarmee toe.  De meest voorkomende ziektes zijn essentaksterfte, iepziekte en aantasting door de horzelvlinder. André: „Als bomen dicht bij elkaar staan, is de kans op verspreiding groter. Dat is vaak het geval bij essen en iepen.” 

Hoe meer verschillende soorten bomen er zijn, hoe beter ze bestand zijn tegen ziektes en plagen. In de toekomst gaat Hollandse Delta dan ook andere soorten tussen de bestaande bomen planten op plaatsen waar bomen door ouderdom of ziektes gekapt worden.

Bomen in de Hoeksche Waard die in 2021 worden gesnoeid.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren