Gemeente Hoeksche Waard: We gaan ons best doen om het groenoverlast in de Hoeksche Waard te verminderen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Hoeksche Waard – De afgelopen periode kwamen er meer meldingen bij de gemeente Hoeksche Waard binnen over groenoverlast dan de jaren ervoor. Door de combinatie van warm weer en relatief veel regen, zowel in het voorjaar als deze zomer, groeit en bloeit alles om ons heen extra goed. Ook het onkruid. Behalve het groeizame weer, heeft de gemeente Hoeksche Waard ook gekeken welke andere oorzaken er zijn waarom er nu meer meldingen binnenkomen.

De gemeente Hoeksche Waard heeft de oorzaken hieronder op een rij gezet:

  • Sinds een aantal jaren gebruiken we geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen meer in het openbare groen om de groei van kruiden te reguleren. De natuurlijke bestrijdingswijzen zijn beter voor het milieu maar minder effectief.
  • Omdat het minder vaak en minder hard vriest, kunnen onkruidzaden beter overleven.
  • Afgelopen winterperiode is er niet of nauwelijks gestrooid. Strooizout heeft een remmende werking op de groei van onkruid.
  • We maken een omslag van intensief groenbeheer naar ecologisch groenbeheer. Dat betekent dat er bijvoorbeeld minder vaak gemaaid wordt en gras en onkruid hoger staan. Dit zorgt onder andere voor bloeiende bermen waar insecten en kleine dieren het goed hebben. Het is dus beter voor de biodiversiteit. Oftewel, een gezond evenwicht in de natuur.
  • Bepaalde onderhoudswerkzaamheden worden niet door ons uitgevoerd maar zijn uitbesteed aan derden (aannemers). Dit gebeurt nog niet altijd naar tevredenheid. Wij evalueren dit met de aannemers om het onderhoud samen te verbeteren.
  • Door de coronamaatregelen blijven inwoners meer in hun directe woonomgeving. Daardoor hebben zij meer oog voor hun omgeving. De buitenruimte met daarin het openbare groen wordt dus ook anders beleefd. Dit is ook een belangrijke reden dat er verhoudingsgewijs meer klachten zijn gemeld.
  • De schaalvergroting naar 1 grote gemeente bracht veel veranderingen met zich mee voor het team Buitendienst. Er zijn inmiddels al veel goede stappen gezet, maar sommige zaken kunnen nog gestroomlijnder lopen. Daar wordt door het team heel hard aan gewerkt.

Uit bovenstaande blijkt dat als gemeente Hoeksche Waard en  inwoners  anders moeten leren omgaan met veranderend groenbeheer. Dat betekent dat de inwoners zullen moeten wennen aan een ander straatbeeld en beheer dan we voorheen gewend waren. Natuurlijk neemt dat niet weg dat de gemeente hun werkprocessen en die van de door de gemeente Hoeksche Waard ingehuurde aannemers moeten blijven monitoren en waar nodig verbeteren. We blijven ons uiterste best doen om alles zo goed mogelijk bij te houden aldus de gemeente.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren