Je ziet ze steeds vaker; die gezellige, langgerekte tuintjes langs de gevel. Deze zogenaamde geveltuintjes zijn niet alleen vaak fleurig om te zien, ze zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit en helpen de gevolgen van extreem weer tegen te gaan. Zo helpen de tuintjes overtollig regenwater op te vangen en houden ze bij hitte de dorpskernen koeler. Geveltuintjes worden aangelegd op grond die eigenlijk van de gemeente is. Gemeente Hoeksche Waard juicht de aanleg van geveltuintjes toe. Wilt u een geveltuintje aanleggen? U hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen. Maar, er zijn wel spelregels.
Het aanleggen van een geveltuintje is heel eenvoudig en leuk om te doen. Op de site van gemeente Hoeksche Waard staat stap voor stap uitgelegd hoe u de aanleg van een tuintje het beste kunt aanpakken en welke spelregels er gelden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er op de stoep genoeg ruimte overblijft voor passanten. Daarom mogen de geveltuintjes niet breder zijn dan 30 centimeter. Dat is de breedte van een stoeptegel. Ook mogen de tuintjes niet te diep zijn. Dit omdat in de grond kabels en leidingen liggen. Kijk voor een overzicht van de spelregels op de pagina Geveltuinen.
Wat groeit er goed in een geveltuintje?
Het zand onder de tegels is voor de meeste beplanting ongeschikt. Het zand kunt u daarom in veel gevallen het beste vervangen door (biologische) tuinaarde. Het is ook goed om bij de aanschaf van planten rekening te houden met de ligging van uw geveltuintje. Niet iedere plant doet het goed in de volle zon en andere hebben juist veel zon nodig. Voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren is het fijn als u vooral inheemse planten in uw tuintje zet. Inheemse planten komen van nature in een gebied voor en veel dieren zijn er blij mee als bron van voedsel of voor beschutting. Tips over planten en onderhoud vindt u ook Het aanleggen van een geveltuintje is heel eenvoudig en leuk om te doen. Op de site van gemeente Hoeksche Waard staat stap voor stap uitgelegd hoe u de aanleg van een tuintje het beste kunt aanpakken en welke spelregels er gelden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er op de stoep genoeg ruimte overblijft voor passanten. Daarom mogen de geveltuintjes niet breder zijn dan 30 centimeter. Dat is de breedte van een stoeptegel. Ook mogen de tuintjes niet te diep zijn. Dit omdat in de grond kabels en leidingen liggen. Kijk voor een overzicht van de spelregels op de pagina Geveltuinen.
Actie: win een geveltuintje!
Enthousiast geworden? Of was u al van plan om een geveltuintje aan te leggen? Doe dan mee met onze actie en win een geveltuintje! Als u inwoner bent van de Hoeksche Waard en een (eigen) gevel heeft waar u zo’n geveltuintje wilt aanleggen, dan kunt u eenvoudig meedoen met de actie. U kunt tot 15 oktober een mailtje sturen naar: [email protected]. Onder de inzenders wordt een geveltuin verloot. Wethouder Harry van Waveren komt dan samen met u en collega’s van de Buitendienst een goed gevulde geveltuin aanleggen! We filmen de aanleg en maken een korte instructiefilm. Met die duidelijke instructies kunnen we weer andere Hoeksche Waarders inspireren.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.