Donderdagochtend 11 november is de mini-documentaire Hoorwinst in première gegaan in het gemeentehuis van gemeente Hoeksche Waard in Oud-Beijerland. Bij de voorstelling waren de hoofdrolspelers – die als echte filmsterren over de rode loper naar binnenkwamen – aanwezig. Ook de initiatiefnemers en andere participanten zonder wie het project nooit tot stand had kunnen komen, waaronder emeritus hoogleraar Oorheelkunde Louw Feenstra waren er deze ochtend bij.
Onderdeel van de campagne Hoorwinst Hoeksche Waard
De mini-documentaire is een onderdeel van de campagne ‘Hoorwinst Hoeksche Waard’, die in 2018 van start is gegaan en is onderdeel van de Gereedschapskist Hoorwinst. Hierin zitten ook andere gereedschappen zoals een boekje met verhalen van Hoeksche Waarders over slechthorendheid, kaarten met tips én een handleiding voor het ‘goede gesprek’. Met deze gereedschapskist kan, op verzoek van groepen inwoners, een voorlichting op locatie gegeven worden. Bewustwording is waar het hierbij om gaat, zodat mensen sociaal actief kunnen blijven en zich niet thuis terugtrekken. Want slechthorendheid is voor veel (oudere) mensen een reden om sociale contacten te vermijden. Wat hier allemaal bij speelt en bij komt kijken, wordt in de mini-documentaire door de verschillende hoofdrolspelers belicht. Wie daar belangstelling voor heeft kan zo’n voorlichtingsbijeenkomst aanvragen via e-mail [email protected].
Ik hoor je wel maar ik versta je niet
Dat kenmerkt slechthorendheid en zo opende wethouder Joanna Blaak- van de Lagemaat (Welzijn en inclusieve samenleving) haar introductie op de mini-documentaire. Ze ging in op het belang van goede communicatie en bewustwording, zodat ook mensen die slechthorend zijn deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving en niet in een isolement terechtkomen.
Vervolgens ging de film officieel in première en konden de aanwezigen als eersten het resultaat bewonderen. Van de 90-jarige slechthorende mevrouw en haar buurvrouw tot de KNO-arts, de wijkverpleegkundige en drie geneeskundestudenten, zij komen allemaal aan het woord.
Na afloop werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de oudste ‘acteur’. Hierna ontstond er een mooie discussie onder de aanwezigen, waarbij een aantal tips met elkaar gedeeld werd, zoals doe je mondkapje af als je met iemand die slechthorend is praat en ook: vraag zelf of iemand duidelijker wil praten als je het niet goed gehoord hebt. Ook was het opvallend dat in de film veel mensen heel snel praten.
Onder het genot van een kopje koffie en een toepasselijk gebakje werd de inspirerende ochtend afgesloten.
Over slechthorendheid
Slechthorendheid bij ouderen is een groot maatschappelijk probleem. Het kan leiden tot een sociaal isolement en zelfs tot de verkeerde diagnose: ‘dementerend’. De campagne ‘Hoorwinst Hoeksche Waard’, onder regie van de GGD ZHZ, maakt mensen bewust van de gevolgen van hoorproblemen en leert ouderen hoe ermee om te gaan.
De kracht van Hoorwinst is dat het gaat over gedrag. Ouderen – en hun naasten – worden bewust gemaakt van het feit dat afname van het gehoor niet zonder meer betekent ‘niet meer meedoen’. Er is zoveel winst te behalen door aandacht te besteden aan slechter horen en hoe daarmee om te gaan!
U las zojuist een bericht van Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.