Jaloezieën zijn als raamdecoratie erg populair. Je ziet ze in steeds meer en ze zijn geschikt voor bijna alle ruimtes in huis. Met jaloezieën kun je eenvoudig bepalen hoeveel licht er de ruimte in valt. Je kunt ze kantelen en van boven naar beneden halen. Zo kun je ook bepalen hoeveel privacy je wilt hebben, of mensen naar binnen kunnen kijken.
Over het algemeen zijn houten jaloezieën, net als houten shutters, erg geliefd. Ze worden van meerdere houtsoorten gemaakt. Onderling verschillen ze in stevigheid en uitstraling. Zo zit er altijd wel een houtsoort bij die past bij jouw inrichting. In dit artikel zetten we verschillende houtsoorten en materialen op een rijtje.
Lindenhout
Lindehout staat ook wel bekend als basswood. Het type hout valt onder de categorie loofhout en wordt vaak gebruikt in de houtbewerking. Je kunt er namelijk veel kanten mee op. Het is een relatief licht en zacht materiaal. Dit maakt het erg geschikt om het hout te schuren en in een specifieke vorm te krijgen. Daarom wordt lindehout vaak gebruikt bij raamdecoratie op maat.
Bamboe
Ook van bamboe kunnen jaloezieën worden gemaakt. Bamboe wordt vaak meegerekend als houtsoort, maar officieel is bamboe geen hout. Het is een grassoort en dus geen boom. Dat wil niet zeggen dat bamboe minder sterk is dan hout. Integendeel. In vergelijking met de meeste houtsoorten is bamboe juist een stuk steviger.
Los van de stevigheid heeft bamboe als materiaal nog meer voordelen. Het kent een dichte structuur, waardoor het vochtbestendig is en niet snel zal gaan rotten. Daarnaast is het materiaal overwegend licht van gewicht. Als je dus bamboe voor je jaloezieën gebruikt, is het relatief eenvoudig om de jaloezieën op en neer te schuiven. Dat kost minder energie vanwege het lichte gewicht.
Abachi hout
Ten derde zie je abachi hout vaak terug als materiaal voor houten jaloezieën. Dit type hout komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in west Afrika. Het is een stevige maar zachte houtsoort die ook vaak wordt gebruikt voor de constructie van sauna’s. Het voelt zacht en koel aan, neemt vocht op en je hebt met abachi hout geen last van splinters. Dat maakt het een fijne houtsoort om te bewerken.
De kleur van abachi hout kan variëren. Vaak heeft het een lichte kleur, dat tegen creme wit of geel aanzit. Het kan ook zijn dat het hout is gelakt. Dat kan bij de andere houtsoorten ook. Als je dus op zoek bent naar houten jaloezieën in een specifieke kleur, is dat ook mogelijk.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.