Provincie maakt nieuwe afweging damherten Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Damhert in de Hoeksche Waard - Foto Hilco Fransooijs

De provincie gaat de situatie van de damherten in de Hoeksche Waard opnieuw bekijken. Dit naar aanleiding van het besluit van de rechter om de beslissing van de provincie om de volledige groep herten te verwijderen te vernietigen.

De rechter heeft de provincie gevraagd een nieuw besluit te nemen en de provincie gaat alle belangen nu opnieuw afwegen.

De provincie nam het eerdere besluit omdat de groep verwilderde herten in de Hoeksche Waard steeds verder groeit: van enkele ontsnapte exemplaren 20 jaar geleden, tot enkele tientallen in 2020. De groep wordt naar verwachting steeds groter, zal daarbij zorgen voor meer schade aan gewassen en onveilige situaties in het verkeer omdat ze wegen gaan oversteken. Omdat het om verwilderde dieren gaat – die niet van nature in het gebied thuishoren – besloot de provincie, in overleg met de lokale Wildbeheereenheid en de provinciale Faunabeheereenheid, de hele groep te verwijderen.

Belangen opnieuw afwegen

De rechter heeft het besluit van de provincie om diverse redenen vernietigd. Zo zou schade aan landbouwgewassen en negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid onvoldoende zijn aangetoond. Ook vond de rechter onvoldoende bewezen dat het om verwilderde herten gaat.

De provincie gaat alle belangen die in het gebied spelen opnieuw afwegen. Wel is duidelijk dat de huidige populatie verwilderde damherten niet tot in lengte van jaren kan blijven doorgroeien. Een situatie zoals die in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar uiteindelijk duizenden dieren moesten worden gedood en forse schade ontstond, moet worden voorkomen. De komende tijd zal de provincie de diverse belangen opnieuw in kaart brengen en de onderbouwing van het eerdere besluit zal tegen het licht worden gehouden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren