Innovatief bodemvochtbeheer in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
De installatie van een Fixeau Pin bij Huibert Breure, Klaaswaal, één van de deelnemers aan het HWodKa-samenwerkingsverband. - Foto PR

Hoeksche Waard – Het belangrijkste aspect van agrarisch bodembeheer is de zorg voor een goede bodemvochthuishouding en daarmee samenhangend de bodemluchthuishouding. Door klimaatverandering, met naar verwachting meer weersextremen, worden nog hogere eisen gesteld aan bodembeheer. Zoet water, niet te veel en niet te weinig, is van belang voor de gewassen op de bodem en voor het leven in de bodem.

Samenwerkende akkerbouwers in de stichting de Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa) testen nieuwe, innovatieve technieken die agrariërs in staat moeten stellen meer vat te krijgen op de bodemvochthuishouding. Zo wordt op vijf percelen in de Hoeksche Waard peilgestuurde drainage en sub-irrigatie toegepast, een systeem om m.b.v. een gesloten drainagestelsel water uit en in te laten en te bufferen. Om de vochttoestand te monitoren maken de akkerbouwers gebruik van een nieuw ontwikkelde bodemsensor, de Fixeau Pin. De Fixeau Pin is een modulaire sensor die de bodemtemperatuur en het bodemvochtgehalte op verschillende dieptes, de neerslag, de zoutwaarde en het grondwaterpeil kan meten.

De akkerbouwers gebruiken de meetdata om een optimale bodemvochttoestand te bewerkstelligen door op een gecontroleerde manier water uit en in te laten. De belangrijkste functie van het nieuwe systeem is en blijft drainage. Uit de pilot, HW2O genaamd, moet blijken of het systeem zich ook leent voor het toedienen en bufferen van water voor een actief beheer van de bodemvochthuishouding. De pilot wordt ondersteund met POP3-subsidie (PZH/EU). 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren