In 2023 treedt een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in werking. De nationale lidstaten van de EU hebben meer mogelijkheden om in de uitwerking van het beleid eigen accenten aan te brengen. Het nieuwe beleid raakt alle agrariërs. Daarom organiseert CCHW op 23 februari een bijeenkomst hierover in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland.
Veel veranderingen
In vergelijking met het huidige GLB verandert er nogal wat in 2023. De vergoedingen uit het GLB worden lager en de basisvoorwaarden worden zwaarder. Vooral voor de akkerbouw hebben deze basisvoorwaarden behoorlijk wat gevolgen. Ze hebben onder andere betrekking op het aanhouden van een teeltvrije bufferzone langs sloten en minimaal 4% van de landbouwgrond niet gebruiken voor agrarische teelten.
Er zijn ook nieuwe mogelijkheden: de eco-maatregelen waarmee de lagere vergoeding voor een deel kan worden gecompenseerd.
De zwaardere basisvoorwaarden en ecomaatregelen werken door op de mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer. Vooral voor het akkerrandenbeheer kunnen de gevolgen groot zijn, terwijl er door de afnemers van agrarische producten zoals AH en Jumbo steeds vaker bloemrijke akkerranden worden verlangd als voorwaarde om te mogen leveren.
Niet eenvoudiger
Het nieuwe beleid maakt het er voor boeren niet eenvoudiger op. Op 25 februari wordt ook het Natuurbeheerplan van de provincie Zuid-Holland gepubliceerd, dat de basis vormt voor het agrarisch natuurbeheer. Dit plan is van invloed op de mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer in de Hoeksche Waard.
Bijeenkomst voor alle boeren
Op dit moment is nog niet alles tot in detail uitgewerkt, maar CCHW wil niet achteroverleunen tot alles bekend is. Daarom organiseert CCHW op 23 februari om 19.30 uur in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland een informatieve bijeenkomst over het nieuwe beleid. Alle boeren zijn welkom, ook als zij geen lid zijn van CCHW. Het is wel prettig wanneer belangstellenden zich van tevoren aanmelden via [email protected].
CCHW is verantwoordelijk voor de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer en behartigt hiervoor de taken voor het weidevogel- en het akkerrandenbeheer in de Hoeksche Waard. CCHW is daarmee het aanspreekpunt voor de agrarische natuurontwikkeling in de Hoeksche Waard voor zowel Rijk, provincie, gemeente en EU en voor de (deelnemende) agrariërs.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.